Maike Daamen: ‘Heel stiekem hangt de slipjas klaar’

Maike Daamen: ‘Heel stiekem hangt de slipjas klaar’

0 1631
Maike Daamen - Dorradino

Maike Daamen reed drie winstpunten bij elkaar op de subtopwedstrijd bij de Molenhorst in Someren. Het was nota bene haar eerste subtopwedstrijd ooit, en dat met haar springgefokte paard Dorradino (v Warrant).

“Ik kocht hem als 3,5 jarige, toen hij net twee maanden zadelmak was,” vertelt de amazone. “Ik heb hem zelf verder opgeleid. Het was de bedoeling dat ik met Dorradino zou gaan springen, met een beetje dressuur erbij. Ik vond altijd dat je om te springen een dressuurachtergrond moest hebben. De dressuur werd steeds meer uitgebreid. Mijn trainster Mascha van Es heeft me van een springruiter inmiddels omgetoverd tot een dressuurruiter.”

Hoedje op

Daamen had zichzelf in eerste instantie het Z1 als doel gesteld. “Omdat ik dan een hoedje op mocht,” legt ze uit. “Tegen de tijd dat ik dat had bereikt, was het hoedje afgeschaft. Maar ik realiseerde me ook dat er nog veel meer in zat. Dus gingen we onder begeleiden van Mascha door naar het Z2, toch ook maar ZZ-Licht en nu dan het ZZ-Zwaar.”

Voor Daamen is de 11-jarige Dorradino het eerste paard dat ze op hoog niveau uitbrengt. “Hij heeft een superkarakter en doet altijd zijn best. Hij heeft wel een klein hartje. Zo ging het springen thuis altijd prima, maar werd hij in de wedstrijdpiste wat te kijkerig. In de dressuurring is het al gauw goed. Dorradino is wat neerwaarts gebouwd, dus de gedragenheid behouden is soms een uitdaging. Om hem snel te maken, rijden we veel overgangen en ik probeer hem goed op het achterbeen te houden. Zijn wissels zijn heel sterk. Die had hij al op jonge leeftijd onder de knie omdat je die bij het springen goed kunt gebruiken.”

Slipjas

Inmiddels heeft de amazone ook alweer nieuwe doelen gesteld. “Ik zou wel heel graag in een slipjas willen rijden. Stiekem hangt hij er eigenlijk al, maar dat zit zo: ik zag hem hangen in mijn maat en in een kleur die ze niet meer maken. Toen heb ik ‘m maar gekocht, al heb ik de gedachte nog een beetje weggeduwd. Eigenlijk is alles gewoon meegenomen. Ik wil er vooral van genieten en kijken wat we eruit kunnen halen.”

Of ze ook nog eens samen met Dorradino in de springpiste te zien zal zijn, weet de Daamen nog niet zo goed. “Op dit niveau gaan beide disciplines in ieder geval niet samen. Wellicht dat het er na de slipjas nog van komt.”

Dekenwasserij

Daamen houdt zich met haar eigen bedrijf bezig met het wassen en repareren van paardendekens en het borduren van onder meer kleding en dekjes. “Ik moest voor mijn opleiding paardenhouderij een ondernemersplan maken. Ik wilde iets bedenken dat realistisch is. Een eigen stal opzetten klinkt heel chique op papier, maar is niet bepaald haalbaar. Uiteindelijk heb ik mijn eigen plan tot uitvoer gebracht en daardoor kon ik ook op een doordeweekse ochtend starten. Omdat ik best flexibel ben. Anders is het niet te doen.”

Kijk hier voor alle uitslagen van de wedstrijd in Someren.

Bron: Hoefslag / Overname zonder bronvermelding en toestemming via webredactie@mediaprimair.nl niet toegestaan

Foto: Picture Pure – Charlotte Lemmens

Reacties