Magnesium dan toch geen wondermiddel?

Magnesium dan toch geen wondermiddel?

Paarden zijn prooi- en vluchtdieren. Soms is hun drang om te vluchten van iets engs zo groot, dat paardeneigenaars naar kalmerende supplementen grijpen. Die bevatten gewoonlijk een dosis magnesium, maar volgens een nieuw Australisch onderzoek is het effect daarvan helaas beperkt.

Twijfel bij onderzoek 2015

In 2015 werd al een studie uitgevoerd naar de kalmerende effecten van magnesium. Dat onderzoek, uitgevoerd op een beperkt aantal paarden, toonde aan dat magnesium-aspartaat (een makkelijk verkrijgbare vorm van magnesium) duidelijk de reactiesnelheid van de paarden verminderde. Het bleef echter de vraag of het supplement hetzelfde effect zou hebben op andere dieren en of het aspartaat (een neurotransmitter) überhaupt verantwoordelijk was voor het effect.

Aan de universiteit van New South Wales in Australië is onlangs opnieuw onderzoek gedaan naar de materie. De wetenschappers wilden checken of het nu het magnesium of het aspartaat was dat verantwoordelijk was voor de resultaten van het onderzoek uit 2015. Ze wilden ook zien of ze de oorspronkelijke bevindingen konden herhalen.

Geen significante effecten

Tijdens het nieuwe onderzoek kregen achttien dieren (zes pony’s, zes Arabieren en zes volbloeden) gedurende een week drie verschillende soorten maaltijden door elkaar voorgeschoteld: een controlemaaltijd (gebaseerd op hooi), de controlemaaltijd met magnesium (10g/500kg) en aspartaat (magnesium-aspartaat of sodium-aspartaat) zoals in het oorspronkelijke onderzoek.

Bij een aantal dieren die het magnesium-aspartaat of het sodium-aspartaat kregen, verminderde de reactiesnelheid, bij anderen nam de reactiesnelheid dan weer toe. Na de controlemaaltijd werden geen significante effecten opgetekend. De paarden waren nooit opmerkelijk kalmer of meer opgewonden, onafhankelijk van welk rantsoen ze hadden gekregen. Dat toont volgens de onderzoekers aan dat noch het magnesium, noch het aspartaat een consistent effect had.

‘Training is nuttiger’

Clare Barfoot, die meewerkte aan het onderzoek, zegt: ‘Deze resultaten laten zien dat magnesiumsupplementen geen effect zullen hebben op de reactiesnelheid van paarden. Het is wellicht verstandiger om je te concentreren op training en je paard te laten wennen aan stresserende situaties, en niet enkel te vertrouwen op magnesiumsupplementen.’

Bron: Horsetalk

Foto: archief

 

 

Vergelijkbare artikelen

Reacties