Maartje Timmer: “Niemand wist of Star ooit nog bereden kon worden”

Maartje Timmer: “Niemand wist of Star ooit nog bereden kon worden”

0 2924
Maartje Timmer en Star.

Amazone Maartje Timmer kwam Star tijdens haar werk op een western stal tegen. De ruin deed het goed in de reiningsport, maar op een gegeven moment werd het hem te veel en ontplofte hij. Timmer ging vervolgens rustig met hem aan de slag en schoolde hem om tot dressuurpaard. “Ik voel hem nu precies aan en daardoor geeft hij mij enorm veel vertrouwen”, vertelt ze.

Nieuwe tak van sport

Het verhaal begint bij de verhuizing van Timmer naar haar nieuwe woonplaats. “Daar ben ik weer de paarden in gegaan. Ik ging op een western stal gaan werken. Deze tak van sport was helemaal nieuw voor mij. Dat vond ik heel interessant. Star stond daar op stal en deed het goed in de westernsport. Hij liep op hoog niveau, maar toen ze hem verder door gingen trainen kon hij de training mentaal niet aan. Hij is op een gegeven moment een keer geknapt en werd daarna onrijdbaar. Sindsdien was hij pittig, kopschuw en wiebelig. Dat vond ik wel sneu want hij was pas vijf jaar. Daarom heb ik gevraagd of ik een beetje met hem aan de hand mocht stappen en hem mocht poetsen, om lekker met hem bezig te zijn.”

Ontzettend onveilig

Timmer kreeg toestemming om met de ruin aan de slag te gaan en bouwde een goede band met hem op. “In mei 2019 heb ik hem dan ook gekocht. Ik heb er ruim een jaar naast gelopen voordat ik er zelf voor het eerst op ben gaan zitten. Hij was aanvankelijk echt nog te rillerig. Door wat hij heeft meegemaakt is hij wel een heel bijzonder paard. Eerst was hij ontzettend onveilig met rijden, nu kan je er zo een kind van vier op zetten. Dat hij zo geworden was kwam trouwens niet door het toedoen van anderen, hij is niet verkeerd gereden of behandeld. Star trok gewoon de tijdsdruk die erop stond niet. Aan zijn talent lag het niet, want hij heeft het echt in zich om een goed sportpaard te worden.”

Steeds beter

Langzaam maar zeker ging het steeds beter met Star. “Het eerste jaar deden we heel veel grondwerk. Daardoor had Star gelijk minder stress. Na een jaar heb ik een barebackpad op de kop getikt. Ik wilde wel kijken wat hij deed, maar omdat het niet zeker was of hij nog bereden wilde worden waagde ik me nog niet aan een zadel. Toen ik er eenmaal op zat heb ik van alles geprobeerd om te kijken wat hij doet. Aan het begin kon ik er niet met mijn been aan en kon ik ook de teugels niet oppakken. Zo zijn we dus maar op een lang teugeltje gaan rondtouren. Uiteindelijk ging het steeds beter. Tussendoor heeft hij er een paar keer uit gelegen door blessures. Nu zijn we ondertussen vier maanden serieus aan het trainen, en hij kan de wissels om de twee en om de pas en de appuyementen in draf al. Zelfs het begin van de pirouette is al in zicht.”

Bijzondere paarden

In haar training combineert de amazone elementen uit de dressuursport en de westernsport. “Als ik de teugels oppakte zoals bij een dressuurpaard werd Star gelijk rillerig. En als ik mijn been er aan legde, dan ging hij ontzettend rennen. Nu hebben we precies een tussenstukje gevonden. Ik rijd hem alleen op mijn zit, maar dan met mijn teugels eraan. Dat pikt hij. Ik twijfelde natuurlijk wel toen ik hem kocht, niemand wist of hij ooit nog bereden kon worden. Maar mijn oma heeft altijd gezegd dat je met de meest bijzondere paarden het verst komt. Zij reed zelf 30 jaar geleden met een Fries in het Z. Dat was in de tijd dat Friese paarden nog voor de kar hoorden. Ik hoop met Star eigenlijk wel in haar voetsporen te treden.”

Vertrouwen geven

Op de vraag of Timmer dan niet bang is dat de wedstrijden weer te veel worden voor Star, antwoordt ze: “Ik denk het niet, omdat ik hem op een hele andere manier oppak. Ik heb hem heel veel tijd gegeven en ik voel hem precies aan. Als hij zijn dag niet heeft, stap ik af. Dat werkt voor hem juist heel goed en dat geeft hem heel veel vertrouwen. Als hij soms spanning opbouwt zien anderen hem als een ‘stout paard’. Ik geef hem dan juist een aai over zijn hals en stel hem gerust, dan is zijn vertrouwen in mij ook gelijk weer terug. Star is verder echt bomproof dus dat zal op wedstrijden geen enkel probleem zijn. Op dit moment bouwt hij bijna geen spanning meer op. Je kan de bladblazer op zijn hoofd houden en hij blijft nog staan”, lacht ze.

Aanrader

De amazone is erg gelukkig met haar grote vriend en traint hem rustig door. “Ik zou de Quarter Horse echt aan iedereen aanraden. Ze kunnen alles: ze kunnen behalve western ook goed springen en dressuren. Zelf ben ik heel bang voor springen geworden door een val, maar Star vindt het heel leuk. Ik hoop dat hij mij kan helpen van mijn angst af te komen. Omdat hij zo bomproof en leergierig is moet dat goedkomen. Quarters zijn geweldige paarden, zowel voor in de sport als familiepaarden. Ik vind het jammer dat ze naar mijn idee nog wat ondergewaardeerd zijn in Nederland. Ik raad het ras in ieder geval 100% aan”, sluit ze af.

Tekst: Femke Verbeek

Bron: Hoefslag / Overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan.

Foto: Privébezit Maartje Timmer

Reacties