Maarten van der Heijden: “Mensen hingen in de bomen om Totilas te...

Maarten van der Heijden: “Mensen hingen in de bomen om Totilas te zien en huilden van vreugde”

Maarten van der Heijden
Hans Peter Minderhoud - Maarten van der Heijden FEI European Championships 2019 © DigiShots

Bij het NK dressuur nam Maarten van der Heijden afgelopen weekeinde na twaalf jaar afscheid als technisch directeur van de KNHS.

In een interview met RTL Nieuws vertelt Van der Heijden over bijzondere gebeurtenissen in die twaalf jaar.

Achttien medailles in Caen

Het hoogtepunt? “De Wereldruiterspelen van 2014”, zegt hij zonder aarzeling. “We wonnen achttien medailles. Een verdubbeling van ons record.” Het evenement, destijds in Caen, bracht tevens naast het teamgoud de eerste individuele gouden WK-medaille bij de springruiters voor Nederland met zich mee. Van der Heijden: “Die was voor Jeroen Dubbeldam met Zenith. Het was ongelooflijk. Het jaar daarop won de combinatie ook goud op het EK in Aken en werd Jeroen de tweede ruiter ooit die de olympische-, wereld- en Europese titel had gewonnen. Ook dat was historisch.” De enige die dat eerder presteerde was de Duitse springlegende Hans Günter Winkler, lange tijd geleden.

Fans huilen van vreugde om Totilas

Met Zenith is meteen één van die beroemdste paarden genoemd, waarmee Van der Heijden te maken kreeg. Samen met dressuurfenomenen Salinero en Totilas. “Totilas was heel bijzonder. Ik vergeet nooit meer het EK in Windsor waar mensen in de boom klommen om hem te zien en waar fans zaten te huilen van vreugde op de tribune.”

Richten op andere hippische activiteiten

Natuurlijk had Tokio 2020 de laatste mijlpaal voor Van der Heijden moeten worden. Het olympische evenement werd uitgesteld. “Ik heb eigenlijk niet overwogen om nog een jaar door te gaan”, zegt hij. “Door de corona is het toch vooral een tijd zonder internationale wedstrijden, die er dit jaar niet waren. Ik wil vooral minder gaan vergaderen en ga me bezig houden met het weer trainen en coachen van ruiters, het meer internationaal jureren, maar ook consultancy/advieswerk voor hippische en niet hippische organisatie. Een leuke combinatie van activiteiten waarbij ik vooral zelf mijn agenda weer wil bepalen. Bovendien is er geen zekerheid dat de Olympische Spelen over een jaar wel door zullen gaan.”

Lees hier het hele interview.

Bron: RTL Nieuws

Reacties