Maandag start voorjaarsverrichtingsonderzoek tuigpaardhengsten

Maandag start voorjaarsverrichtingsonderzoek tuigpaardhengsten

tuigpaard vlechtjes manen paard

Aanstaande maandag start het laatste voorjaarsverrichtingsonderzoek voor tuigpaardhengsten. Vanaf 13.00 uur zijn de hengsten te zien die zijn aangemeld voor de herkansing in tuig. Daarna komen de aangewezen hengsten in de ring.

Herkansing in tuig

Twee hengsten zijn aangemeld voor de herkansing in tuig. Het zijn de de vierjarige Latino (v. Dylano) en de vijfjarige Kanjer (v. Urgent). Zij zijn de eerste hengsten die aangespannen worden gepresenteerd door hun eigen rijder.
De herkansing in tuig is bedoeld voor hengsten die tijdens het hengstenselectietraject ster zijn verklaard of in de tweede bezichtiging zijn afgewezen. Na afloop van de presentatie in tuig worden zij op het harde bekeken op exterieur. Worden zij aangewezen voor het onderzoek, dan kunnen zij na een klinische keuring door de KWPN-veterinair aan hun onderzoek van ca. 50 dagen beginnen.

Aangewezen hengsten

Ook de aangewezen hengsten worden door hun eigen rijder voorgesteld in tuig. De hengstenkeuringscommissie bekijkt of zij trainbaar zijn. Is dit het geval en geeft ook de veterinair groen licht, dan kunnen zij beginnen aan hun onderzoek van ca. 50 dagen.

Sportprestaties

In het geval van de vijfjarige Knaller F (v. Cizandro), is de duur van het onderzoek door de hengstenkeuringscommissie in verband met zijn sportprestaties het afgelopen seizoen, vastgesteld op ca. 35 dagen. In principe staat zijn eindexamen gepland tijdens het tussenexamen op woensdag 1 april. Ook de vierjarige hengsten Leffe Blond (v. Dylano), Lancelot (v. Dylano) en Lofiaal (v. Fantijn) op de lijst.
Indien de hengsten trainbaar worden geacht, dan kunnen zij eveneens na een positieve klinische keuring hun verrichtingsonderzoek starten.

Van Nispen

Tijdens het verrichtingsonderzoek worden de hengsten wederom getraind door trainingsleider Demi van Nispen. Ook zullen de gastrijders, Robbie van Dijk en Lubbert van Oene, enkele keren plaatsnemen achter de hengsten.

Bekijk hier de exacte data van de beoordelingen.

Bron: KWPN

Reacties