Maaike den Besten: “Snob loopt de expressieve dressuurpaarden eruit”

Maaike den Besten: “Snob loopt de expressieve dressuurpaarden eruit”

0 3291
Maaike den Besten met Obsession SL. Foto: Tyrza van Maanen

Acht jaar geleden kruiste Maaike den Besten haar Gelderse merrie met de Groninger hengst van een vriendin. Daaruit kwam haar Obsession SL (v. Orbaldo II). Met haar ruin werkt ze hard richting haar droom: in het Z rijden. Den Besten: “Snob is echt fantastisch, ik heb nog nooit zulke hoge punten gereden als met hem.”

Goede combinatie

De amazone kwam op het idee om een veulentje te fokken toen ze met haar merrie niet verder kwam in de sport. “De vader van Snob stond was van een vriendin van mij en stond op de stal waar ik ook mijn merrie had staan. Met haar was ik gestrand in het M1. Ze had ook echt haar bouw niet mee. Samen met die vriendin bedachten we dat Orbaldo II (v. Onno S) en mijn merrie wel een hele goede combinatie konden zijn. In 2011 hebben we haar laten dekken en in 2012 was Snob er. Ik moest helaas wel kiezen of ik mijn merrie of het veulentje wilde houden. Uiteindelijk heb ik een heel goed huisje voor de moeder gevonden en is kleine Snobbie bij mij gebleven.”

Niet zadelmak geboren

Na een paar jaar in de opfok is Den Besten zelf begonnen met het opleiden van haar ruin. “Ze zeggen altijd dat Groningers zadelmak geboren zijn, maar dat was bij Snob zeker niet. Hij dacht echt dat hij vermoord werd als hij een zadel en een singel om kreeg. Ik heb hem nooit weggebracht omdat ik ergens wel wist dat het goed zou komen. Wel hebben we een meisje gehad die ons thuis verder heeft geholpen. Zo hebben we vanaf daar lekker rustig doorgewerkt. Inmiddels zijn we vier keer L1 gestart en daar hebben we 13 winstpunten uit gehaald. Het is echt fantastisch, zulke punten heb ik nog nooit gereden!”

Leuk maar onverwacht

De laatste wedstrijd die de combinatie reed was op 2 oktober. “Dat was natuurlijk een binnenwedstrijd en dat ligt ons niet heel erg. Ik dacht huppakkee, gas erop en gaan. Toen reden we 205 en 209 punten bij elkaar! Snob is natuurlijk niet het standaard dressuurpaard. Daarom is het heel erg leuk, maar zó onverwacht. Hij is helemaal geen voorbeenzwaaier, hij is niet groot en hij heeft toch echte korte, dikke Groninger-beentjes. Het is dan ook wel heel erg tof dat we zulke punten reden, en daarmee alle dressuurpaarden eruit reden. Wat het natuurlijk nog meer bijzonder maakt is dat ik hem zelf gefokt heb”, klinkt ze trots.

Dikke winst

Toch ging het niet het hele jaar van een leien dakje. Begin dit jaar brak de amazone haar pols bij een val van Snob. Daarna heeft ze lange tijd moeten herstellen. “Daar heb ik echt nog wel lang last van gehad”, geeft ze toe. Gelukkig kon ik Snob nog wel blijven longeren. Na 12 weken was er een mooie, warme dag en ben ik er weer eens op gaan zitten. Hij was nog keurig zadelmak dus vanaf daar zijn we het heel rustig gaan opbouwen. Eind juni zijn we verhuisd naar een nieuwe stal. Het rijden ging nog steeds heel lekker, dus mijn instructrice zei dat ze het wel weer tijd vond om op wedstrijd te gaan. Het liefst was ik nog B gestart, maar dat mocht niet meer. We moesten gelijk L1 starten maar het maakte Snobbie niet uit, we liepen meteen naar dikke winst. Echt heel erg tof.”

Dolgelukkig

Over haar zwarte parel vertelt Den Besten: “Snob is altijd blij. Hij is echt een heel grappig paard. Als ik hem in de wei zie staan, dan is hij een heel ander paard dan wanneer hij aan het werk is. Als hij aan het werk is zet hij zijn geconcentreerde hoofd op en is hij heel erg bezig met wat hij doet. Soms kan hij dan wel ineens schrikken van iemand die al 15 minuten aan de kant stond te kijken”, lacht ze. “Maar hij wil altijd werken en is altijd gezellig. Ik ben echt dolgelukkig met hem. We zijn natuurlijk wel eigenwijs geweest door een Groninger op een Gelderse te knallen. Daarom is het nu wel heel leuk om te horen dat andere mensen Snob ook een gaaf paard vinden”, is ze enthousiast.

Keuringen

Ook als veulen viel Snob al erg in de smaak. “Op de eerste keuring kreeg hij een tweede premie, hij was toen net niet Gronings genoeg voor een eerste premie. Op zijn derde zijn we met hem naar de stamboekopname gegaan. Hij kreeg een eerste premie en werd ster met een 8 voor het Groninger type. Op de kampioenskeuring werd hij zelfs tweede, we lieten met genoegen een hele knappe merrie voorgaan. In 2016 herhaalde hij dit nog eens, met nog hogere punten dan het jaar daarvoor. Het was echt heel erg tof en leuk om hem te laten zien op de keuring. Er zijn niet veel Groningers, dus het publiek dat er komt vindt het ook leuk om meer paarden te zien dan alleen de nieuwkomers.”

Minstens 35

Het eerstvolgende doel van de combinatie is om de online zadelrubriek van het Groninger stamboek te winnen. “Echt heel gaaf dat dit opgezet is. We hebben een proef ingestuurd en staan nu met 69% nog op de eerste plaats. De competitie loopt tot maandag dus ik heb goede hoop. Het is in ieder geval een hele mooie promotie voor het Groninger paard. Hun karakter is echt goud en ik vind het heel erg gaaf dat het wat zwaardere paarden zijn. Daarnaast zijn de ook gewoon ontzettend veelzijdig.” Ook heeft ze nog een ander doel gesteld: “In het Z rijden echt mijn mega grote droom met hem. Verder wil ik vooral heel veel plezier hebben samen. Ik heb met hem afgesproken dat hij minstens 35 wordt, dus we hebben nog alle tijd. Plezier staat bij ons altijd voorop”, besluit ze.

Tekst: Femke Verbeek

Bron: Hoefslag / Overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan.

Foto: Tyrza van Maanen

Reacties