Subtop I Lynne Maas: ‘Ik wil het liefst alles tegelijk laten zien’

Subtop I Lynne Maas: ‘Ik wil het liefst alles tegelijk laten zien’

0 1226
lynne maas electra

Lynne Maas maakte op de subtopwedstrijd in De Mortel haar Grand-Prix-debuut met de door haarzelf opgeleide Jazz-dochter Electra. Ze noteerde meteen een prima score van ruim 70,5 procent.

De combinatie veroverde daarmee de tweede plaats, achter Remy Bastings en Ambassador (v Rhodium). “Voor de eerste keer ben ik tevreden,” reageert Maas. “Maar ik weet ook dat ze zoveel beter kan.”

Pirouettes voor een tien

Van de kwaliteiten van de tienjarige Electra was Maas al langer overtuigd. “Ze laat een heel mooie passage-passage zien en de kan pirouettes draaien voor een tien. Wel wordt ze snel wat overijverig en dan ben ik teveel bezig met controleren. ‘Hier moet ik dit en daar moet ik dat’. Ik was vandaag iets te laat met de inzet van de eerste pirouette. Dan komt een wissel en nog een pirouette. En ik was juist zo blij met de foutloze ener, want die waren in het begin nog wel een dingetje. Ik dacht bij mezelf: Braaf! Maar toen moest ik alweer afwenden. Daardoor werd het iets rommelig en scheef en we hadden hier en daar nog wat slingers en hobbels onderweg.”

Er is dus nog voldoende ruimte voor verbetering, geeft Maas aan. “Ik betrapte me erop dat ik er in het begin van de proef nog niet vol voor ging. Pas in de laatste lijn ging ik zelf ontspannen en voelde ik dat ik toen pas aan het rijden was. Dat was in het begin nog niet, toen was ik nog een soort van aan het overleven. Dan zit je te weinig in je ritme.”

Mooi weer

De wedstrijd in De Mortel was outdoor, maar dat maakt voor Electra weinig uit, denkt Maas. “Het was gelukkig mooi weer. Er gingen nog paarden rennen in de wei, maar ondanks dat Electra vreselijk ijverig is, is ze niet te heet. Op het protocol staat wel eens dat Electra gespannen is, maar dat is ze niet. Ze wil gewoon graag. Als ik met haar aan een lang teugeltje stap, is het net een manegepaard. Dan is ze heel nuchter en laat ze haar koppie vallen. Vanwege dat ijverige wil ze altijd meer, maar dat hoeft nog helemaal niet.”

Rechte stukken

De focus ligt in de trainingen met Anky van Grunsven nu vooral op de rechte stukken en op de afwerking. “Ik wil de proeven meer van mezelf maken en dat het meer vanzelfsprekend wordt. Anky was er vandaag bij en zij zei ook: voor nu is het goed. Ik zou de scores graag nog hoger zien, omdat ik weet hoe goed Electra alles kan en dan wil je het liefst alles tegelijk laten zien. In de ring is het nog niet af. De eerste paar keren in de Lichte Tour moest ik er ook nog inkomen en toen gingen de scores ook snel omhoog. Deze proef is toch weer nieuw en alles komt heel dicht op elkaar.”

Ontzettend gaaf

De amazone is ook van plan om nu vooral kilometers te gaan maken. Met Electra, maar ook met Eastpoint (v Westpoint). Ook met dit paard maakte Maas onlangs haar Grand-Prix-debuut. “Met hem heb ik scores van 69 en ruim 70 procent gereden. Met twee door mezelf opgeleide paarden rijden op dit niveau is natuurlijk ontzettend gaaf.”

Hier vind je alle uitslagen van de wedstrijd in De Mortel.

Zie ook: Lynne Maas: ‘Misschien heb ik straks vier paarden in de Grand Prix’

Bron: Hoefslag / Overname zonder bronvermelding en toestemming via webredactie@mediaprimair.nl niet toegestaan

Foto: Digishots

Reacties