Lucy Groenen: “Mijn visie is dat een springpaard ook een Z-dressuurproef moet...

Lucy Groenen: “Mijn visie is dat een springpaard ook een Z-dressuurproef moet kunnen lopen”

lucy groenen
Lucy Groenen en Gyon tijdens de Renswoude Horse Trials © ESVEO fotografie

Lucy Groenen nam afgelopen jaar met haar paard Gyon (v.Emilion) deel aan het EK Young Riders in Maarsbergen. Dit jaar gaan veel eventingwedstrijden niet door vanwege de coronacrisis, maar er staat Groenen wel een andere uitdaging te wachten. De 20-jarige amazone begint op 1 juni haar eigen bedrijf in het opleiden, uitbrengen en verkopen van paarden.

Vierjarige hengst

De liefde voor de eventingsport ontstond bij Groenen al tijdens haar ponytijd. “Ik had een pony met één oog, die ik van het B naar het Z heb gereden. Ik wilde graag verder in de eventingsport en had de droom om een EK te rijden. Maar daar hadden mijn pony’s het talent niet voor en ik had te weinig ervaring. Op mijn zestiende maakte ik de overstap naar de paarden, maar we konden geen ervaren, kant en klaar paard kopen. Ik ben online gaan zoeken en vond een vierjarige, onbeleerde hengst: Gyon. Hij was het eerste paard waar ik naar ging kijken. We kochten hem, hij is geruind en ik heb hem samen met mijn moeder beleerd. Hij is inmiddels uitgegroeid tot mijn 3*-eventingpaard. Gyon is een heel snel en atletisch paard. Hij wil je altijd helpen en zal niet stoppen, maar altijd doorgaan.”

Visie

Naast Gyon, kocht Groenen Jodocus G (v.Airforce HH). “Hij was drie jaar en ook onbeleerd toen we hem kochten. Jodocus wordt nu zes en gaat binnenkort Z springen, in de springsport wil ik hem ook internationaal uitbrengen. Daarnaast ga ik hem dit jaar Z-dressuur starten. Ik vind de dressuursport ook hartstikke leuk en het lijkt me gaaf om daarin een keer wat hoger te komen dan het Z. Mijn visie is dat ieder springpaard ook een Z-dressuurproef moet kunnen lopen. Dat is voor mij fijn, maar ook voor mensen die bij mij een paard kopen. Als de basisvoorwaarden niet goed zijn, moet er een goede ruiter op om een paard fijn na te kunnen rijden. Ik wil mijn paarden zo opleiden dat er een jonge ruiter makkelijk mee wegrijdt.”

Welzijn

Groenen focust zich volledig op de paardensport, per 1 juni begint ze haar eigen bedrijf. “Ik heb nu vier stallen voor mijn eigen paarden, daarnaast heb ik er twee om paarden in training te nemen. Dat wil ik in de toekomst graag uitbreiden, maar ik wil eerst zien hoe dit loopt. Ik ga me richten op zadelmak maken, opleiden, uitbrengen en de verkoop van paarden. Niet alleen eventingpaarden, eigenlijk is alles welkom. Naast een goede dressuurmatige basis staat het welzijn van de paarden voorop. Ze staan de hele dag buiten, dat vind ik echt heel belangrijk. Zeker paarden die zo hoog presteren, moeten daarnaast ook lekker paard kunnen zijn.”

Zelf zadelmak maken

De coronacrisis maakt de toekomst voor veel bedrijven onzeker, maar dat houdt Groenen niet tegen om deze stap te zetten. “Ik vind het wel spannend en heb getwijfeld of ik het nu wel moest doen. Toch heb ik besloten ervoor te gaan. Ik kan het wel uitstellen, maar ik kan het ook gaan doen en kijken hoe het loopt. Als het niet goed gaat, kan ik altijd weer een oplossing bedenken. Momenteel heb ik vier eigen paarden staan, die in de toekomst verkocht gaan worden. Naast Gyon en Jodocus zijn dat een vierjarige Holsteiner en een vijfjarige halfzus van Gyon. Ik vind het fijn om jonge paarden aan te kopen waar ik kwaliteit in zie, die rustig zadelmak te maken en goed op te leiden. Zo weet ik precies wat ermee is gebeurd. Er is vaak ook niets mis met een beleerd paard; maar als er wél wat mis mee is, dan ken je de geschiedenis en de oorzaak van het probleem niet.”

Overstap naar de senioren

Door de coronacrisis ging ook het eventingseizoen op de schop. “Mijn seizoen zou beginnen met een CCI3* in Luhmühlen, het werd een druk en wellicht wat stressvol eventingseizoen. Ik wilde vanaf het begin van het seizoen naar het NK en EK Young Riders plannen. Twee weken voor Luhmühlen werd duidelijk dat de wedstrijd niet door zou gaan. Toen hield ik nog hoop dat er in mei weer wedstrijden zouden zijn, of dat het EK nog doorgang kon vinden, maar het werd vrij snel duidelijk dat dit niet zo was. Ik kan nu bij de pakken neer gaan zitten, maar het is een hele mooie kans om hard te trainen aan de dingen die ik vorig seizoen nog miste. In een druk seizoen word je vaak meegesleept door je wedstrijden, je traint hard maar komt aan sommige verbeterpunten niet toe. Ik ben natuurlijk niet blij dat het wedstrijdseizoen niet doorgaat, maar ik wil deze tijd wel benutten. Het is jammer dat dit mijn laatste jaar Young Riders was, maar ik ga me nu goed voorbereiden op de overstap naar de senioren. Dat het seizoen niet doorgaat, daar kan ik niks aan doen. Ik kan me wel focussen op het nog beter worden in dressuur, in springen en meer controle in de cross. Dit zodat ik bij de senioren nog beter binnenkom.”

Bron: Hoefslag/Overname zonder bronvermelding en toestemming via webredactie@mediaprimair.nl niet toegestaan.

Reacties