LTO lanceert website Paardengriep.nl

LTO lanceert website Paardengriep.nl

Rhinopneumonie

LTO Paardenhouderij komt met de website Paardengriep.nl. Een vrijwillig meldingssysteem voor paardenhouders om griepachtige verschijnselen bij paarden te melden. Paardenziektes als Rhino, Droes en Influenza zijn geen meldingsplichtige ziektes, maar wel zeer besmettelijk voor paarden onderling. Door al in een vroeg stadium signalen van griepverschijnselen bij paarden te delen, komt de ziektedruk onder paarden in beeld en kan een paardeneigenaar hier naar handelen.

Systeem

Paardengriep.nl wordt een website waar griepverschijnselen bij paarden gemeld kunnen worden. Deze meldingen worden anoniem per tweecijferige postcode geplaatst, verwerkt in een rekenmodel en per postcodegebied gevisualiseerd. Op deze manier kun je snel en gemakkelijk zien of er veel griepverschijnselen in de buurt van je paard voorkomen. Het rekenmodel is een zelflerend systeem dat op basis van een tendens berekent hoe de griep zich zal verspreiden.

Melding maken

In jouw omgeving ontvang je een alert als er Droes, Influenza of Rhino gediagnosticeerd is. Als er een melding wordt gemaakt op Paardengriep.nl, krijgt men na enkele dagen een herinnering. Dit is om te kijken of de symptomen nog aanhouden of niet. Als de symptomen aanhouden krijgt men het advies om de dierenarts erbij te halen. Als Droes, Influenza of Rhino gediagnosticeerd wordt door de dierenarts, dan kan de dierenarts aan de hand van de unieke code een melding doen bij Paardengriep.nl. Deze melding zorgt ervoor dat paardeneigenaren in de omgeving een alert ontvangen dat er een besmettelijke ziekte in de omgeving is vastgesteld. Deze alert is anoniem en wijst geen locatie aan.

Verantwoordelijkheid

LTO Paardenhouderij wordt regelmatig door de sector gevraagd om aangifteplicht voor de besmettelijke paardenziektes te regelen. Daaruit werd er behoefte opgemaakt dat er behoefte is aan verantwoord handelen rondom besmettelijke paardenziektes. Met de ontwikkeling van Paardengriep.nl worden er geen wetten aangepast, maar heeft iedereen de kans eigen verantwoordelijkheid te nemen.

Meer info vind je op paardengriep.nl.

Bron: LTO

Reacties