Lotte van Houtert: “Als recreatieruiter in het Inter1 beland”

Lotte van Houtert: “Als recreatieruiter in het Inter1 beland”

0 2871

Tien jaar geleden kocht Lotte van Houtert de KWPN-ruin Busted (v. Democraat). In de eerste instantie niet om er wedstrijden mee te gaan rijden, maar gaandeweg kwamen ze erachter dat ze het opzoeken van de spotlights beide helemaal geweldig vonden. En wisten ze op deze manier naar het Inter1 te klimmen. “Het is gewoon mijn once in a lifetime-paard”, steekt de amazone enthousiast van wal.

“We hebben Busted gekocht van een stichting, die zijn moeder had opgevangen toen ze drachtig was van hem. Busted was het eerste paard waar we tijdens onze zoektocht naar zijn gaan kijken. Mijn moeder wilde heel graag een Fries, dus daar heb ik heel lang naar gezocht. Online kwam ik toen een schimmelruin tegen, het tegenovergestelde wat we zochten, maar ik was echt gelijk weg van hem. Mijn vader was gelijk overtuigd, maar mijn moeder vond het toen maar een lelijkerd vanaf de foto. Dat durft ze nu niet meer te zeggen”, grapt de amazone.

Eerste paard

© Vera Jacobs

Er waren verschillende gegadigden voor de schimmel. Maar het klikte zo goed tussen Van Houtert en de toenmalige eigenaresse, dat ze de ruin uiteindelijk mocht kopen. “Toen we gingen kijken waren we allemaal gelijk verkocht. Hij had toen al echt de looks en zijn karakter was ook supergoed, ondanks dat hij nog zo jong was. Ook toen ik hem onder het zadel uitprobeerde voelde het gelijk goed, natuurlijk was het niet perfect, maar hij bleef de hele tijd zijn best doen. We waren gelijk weg van hem. Het was het eerste paard waar we gingen kijken, en hij is gelijk mee naar huis gegaan”.

“Toen hij aankwam op de manege vroegen mensen wat ik gekocht had, niet iedereen zag gelijk iets in hem”, vervolgt Van Houtert lachend. “We zijn gewoon begonnen met rijden en hebben eerst nog een jaar besteed aan het doorrijden en het bevestigen van de basis, in combinatie met grondwerk. In 2013 zijn we in de B begonnen en dat ging zo goed, dat we in 2015 al op Z-niveau reden. Met dezelfde instructrice die ons al vanaf de B heeft begeleid, hebben we besloten om er toen vol voor te gaan: The sky is the limit. Alles vanaf nu is extra, en zo zijn we verder gegaan”.

Wilskracht

Voor de corona is de combinatie nog een paar keer uitgekomen in het Inter1. “We waren klaar voor de Zware Tour, wat ik echt nooit verwacht had. Als je mij van tevoren verteld had dat we hier zouden staan, had ik je echt niet geloofd. Busted heeft wel imposante gangen, zodra hij gaat sluiten in zijn gangen wordt het een heel ander paard om te zien, maar ik denk dat hij het grotendeels op wilskracht heeft gedaan. Het is echt een paard wat geniet van de spotlight en de wedstrijden. Ik kan de trailer niet meenemen zonder hem, want dan staat hij in de wei te hinneken en te bokken, en dan moet en zal hij mee”.

“Je hebt natuurlijk altijd je frustratiemomentjes als je dressuur rijdt, want iedereen is het wel een keer oneens met het jurycommentaar. Maar eigenlijk is de weg hiernaartoe in één stijgende lijn gegaan. Zelf genoot ik van de wedstrijden omdat het een manier was om te meten waar we stonden in de trainingen, ik heb nooit de ambitie gehad om echt kampioenschappen ofzo te gaan rijden. Paardrijden is voor mij een hobby, ik voel me een recreatieruiter die per ongelijk toch hoog in de sport is geëindigd. Ik vind het heel belangrijk om nog steeds met Busted te blijven slepen, te buitenrijden, crosslessen te volgen en gewoon samen te genieten. Hij heeft zelfs een paar beginners op zijn rug gehad, omdat hij zo braaf is en iedereen supergoed aanvoelt. Het is echt een bijzonder exemplaar”.

Beste vriend

De schimmel staat sinds een tijdje stil met een pechblessure. “Mijn eerste doel nu is om hem weer helemaal goed te krijgen. Ik heb ervoor gekozen om hem zo veel mogelijk op de wei te laten lopen en hem voor de rest lekker zijn eigen gang te laten gaan. En als hij hersteld is van zijn blessure ben ik wel van plan om hem op te pakken. Om te kijken waar de mogelijkheden nog liggen. Het lijkt mij in ieder geval nog heel leuk om demonstraties of shows te gaan geven, in bijvoorbeeld vrijheidsdressuur. Dat hebben we de afgelopen jaren ook regelmatig gedaan. Hij is zelfs een keer meegeweest naar Horse Event, je doet hem geen groter plezier dan hem meenemen naar een plek waar veel publiek is, dat vindt hij geweldig. We zien wel hoe het gaat, hij wordt in ieder geval nooit verkocht, want het is echt mijn allerbeste vriend”, sluit de amazone af.

Volg Lotte van Houtert en Busted hier op Instagram.

Bron: Hoefslag (overname zonder bronvermelding en toestemming via webredactie@mediaprimair.nl niet toegestaan)

Foto: Privébezit/ Vera Jacobs

Reacties