Lotte Somers: “Als ze ooit een Ponies Grand Prix uitschrijven is hij...

Lotte Somers: “Als ze ooit een Ponies Grand Prix uitschrijven is hij er klaar voor!”

0 7877
Lotte Somers en Golden Boy in de training. Foto: Kebie Raaijmakers.

In deze vreemde tijd zit amazone Lotte Somers zeker niet stil. Zo pakt ze met haar pony Golden Boy, waarmee Kebie Raaijmakers actief is in de wedstrijdsport de hogere oefeningen mee en is ze bezig met de opleiding van haar 5-jarige paard King Kong (v. Desperado). Daarnaast is ze ook nog werkzaam bij Stal Wetzelaer, waar ze genoeg paarden te rijden heeft.

Sterker maken

Op haar Facebookpagina plaatste de amazone een foto van haar met Golden Boy, de pony die ze samen met de familie Raaijmakers in eigendom heeft. Daar schreef ze bij: “Als we niet op wedstrijd mogen, dan maken we er maar een Grand Prix-pony van!” Over haar trainingen met de achtjarige hengst vertelt Somers: “Zo probeer ik hem spelenderwijs wat sterker te maken en het mee te nemen. Ik rijd Golden Boy soms zelf, en Kebie heeft daarnaast nog les van Nicolette van Leeuwen. Die pony heeft zo veel talent, dat is echt bizar om te voelen als je er op zit.”

Internationaal Z2

Ze vervolgt: “Hij biedt het sluitwerk zo makkelijk aan, dat het leuk is om een keer mee te nemen. Ik vind mijzelf voor het plaatje net te groot om hem uit te gaan brengen”, geeft Somers toe. “Daarom is het doel dat Kebie hem internationaal meeneemt in het Z2 bij de Ponies wanneer we weer op wedstrijd mogen. Ik train hem thuis gewoon door, hij wordt natuurlijk veel sterker van die oefeningen en dat helpt ook weer mee in de rest van de training. Wie weet, mochten ze ooit nog een Ponies Grand Prix uitschrijven… dan is hij er klaar voor! Dat zou leuk zijn”, klinkt Somers vrolijk.

Stapje verder

Met haar Desperado-nakomeling King Kong start de amazone wel zelf op wedstrijden. “Hij loopt echt heel erg fijn en is nu klaar om M te gaan starten. Als we weer kunnen starten wil ik dat dan ook zeker gaan doen. King Kong is heel makkelijk, vrij snel tevreden en staat nu lekker de hele dag in de wei. Hij heeft ook een heel meewerkend karakter.” Of het doel is om hoger te komen met de ruin? “Ja, in principe wel. Daar zie ik wel toekomst in. Ik heb hem als jong paard gekocht nadat ik mijn voormalige Lichte Tour-paard verkocht had. King Kong heeft nog net wat meer talent dan mijn vorige paard, bij hem was de Lichte Tour wel echt de max. Met King Kong hoop ik echt wel weer een stapje verder te komen”, vertelt Somers hoopvol.

Is het dan niet heel gek om af te wisselen tussen zo’n kleine pony en een paard? “Het verschil is wel groot, ja”, lacht de amazone. “Maar Golden Boy voelt wel heel groot in zijn bewegingen. Hij voelt absoluut niet aan als een pony als je er op zit, dat maakt het verschil wel minder groot.”

Hele switch

In haar werk is Somers veel bezig met de africhting van paarden. Ook staan er op Stal Wetzelaer veel paarden voor de handel. “Ik heb een hele switch gemaakt”, vertelt ze over haar baan. “Ik was hiervoor Data Scientist. Dat beviel niet zo goed, dus ben ik fulltime de paarden in gegaan. Dat bevalt een heel stuk beter. Er staan ongeveer 32 rijpaarden op stal en nog 30 tot 35 jonge paarden in de opfok. Ik heb dus genoeg te doen! In mijn werk vind ik vooral de omgang met de dieren leuk, en dat je van ieder paard weer iets leert.”

Doel bereikt

“Plezier maken met de paarden vind ik het allerbelangrijkst”, stelt Somers. “Daarnaast wil ik een paard ook gewoon zo fijn opleiden dat iemand anders er ook mee kan wegrijden. Dat vind ik altijd wel een mooi doel. Met mijn vorige paard heb ik een filmpje van Kebie gemaakt, zij was toen nog maar 11. Zij reed toen een Z1-proef met hem. Dat filmpje ging heel het internet over, het was ook wel heel leuk om zo’n klein meisje op zo’n groot paard te zien. Als je paard dat kan, dan heb je denk ik je doel wel bereikt in de opleiding.” Of ze niet een keer genoeg krijgt van al die paarden, nu ze er zo veel rijdt? “Nee, dat zal ik niet zomaar zat zijn.”

Tekst: Femke Verbeek

Bron: Hoefslag / overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan.

Foto: Kebie Raaijmakers

Reacties