Lotte Meulendijks: ‘Talisman had mijn Grand-Prix-paard moeten worden’

Lotte Meulendijks: ‘Talisman had mijn Grand-Prix-paard moeten worden’

0 22505
Lotte Meulendijks
Lotte Meulendijks - Welt Hill CDI de Peelbergen 2019 © DigiShots

Lotte Meulendijks heeft onverwacht afscheid moeten nemen van haar pas 7-jarige paard Talisman (v Touch Me). De ruin was hoefbevangen geraakt en de dierenarts kon niets meer voor hem doen.

“We hadden geen andere keuze,” vertelt een aangeslagen Meulendijks.

Toekomstpaard

Talisman kwam 2 jaar geleden bij MDH Sporthorses op stal. “Eventueel met het oog op de verkoop, maar we hadden als snel besloten dat dit mijn toekomstpaard kon worden. Soms ruilen Anne en ik wel eens van paard, maar Talisman is bij mij gebleven. We zijn heel erg naar elkaar toegegroeid. Ik wilde dit paard voor mezelf houden en er veel plezier uithalen. We hadden echt een klik en het ging heel goed.”

De ruin was voor Meulendijks heel speciaal. “Hij had een heel fijn karakter. Hij deed altijd alles. Ook al snapte hij het niet meteen, dan probeerde hij het toch. Dat hebben niet alle paarden. Ik kon meteen alles met hem, zonder erbij na te denken. Al mijn gekke plannen, rijden zonder zadel en zonder hoofdstel, kon ik met hem doen. Al toen hij vijf was, gaf hij me een heel safe en fijn gevoel.”

Extra verdrietig

Talisman was bovendien een kwaliteitsvol paard. “Al ging het niet altijd even makkelijk. Daarom heb ik hem nog niet op wedstrijd uitgebracht. Het viel niet mee om zo’n groot en langgelijnd paard bij elkaar te rijden. Wat dat betreft liep hij iets achter, maar hij liet al wel zien dat hij de piaffe en passage aankon. Samen met mijn trainster Emmelie Scholtens had ik verwacht dat dit hem moest gaan worden, mijn allereerste Grand Prix-paard. Ik had daar zo mijn hoop op gevestigd, dat het extra verdrietig is dat dit juist met hem moest gebeuren.”

Hoefbevangen

De zwarte ruin had zich op stal enkele wekend geleden behoorlijk druk gemaakt toen het stevig onweerde. “Daardoor is er door de stress in zijn lichaam iets gebeurd waardoor hij hoefbevangen is geraakt. We hebben er in overleg met de dierenarts en onze hoefsmid alles aan gedaan om hem te helpen. We wisten niet meteen wat hij had, en daarom is er ook nog een neuroloog bij hem geweest. Toen bleek dat hij hoefbevangen was, zaten we op het goede spoor en ging het even een stuk beter met hem. Toen heeft hij een terugval gehad, wederom door stress. Het hoefbeen was gekanteld en helemaal tot de zool gezonken. Daardoor kwam het hoefbeen door de zool naar buiten. Herstel was niet meer mogelijk. De foto’s waren dan ook extreem slecht waardoor we geen andere keus hadden. De topsport had ik al opgegeven, maar ik had hem graag een pijnvrij leven willen geven.”

Aantrekkingskracht

Het blijft een raadsel waarom juist zo’n rustig en lief paard zo geraakt blijkt te worden door stress. “Het ging wel echt tekeer en meerdere paarden waren onrustig. Talisman heeft pech gehad dat dit zo’n fit paard overkomt. Hij zag er, ook toen hij al hoefbevangen was, nog prachtig uit. De dierenarts zei ook dat je zo’n paard niet wilt laten gaan. Met zijn ogen pakte hij iedereen hier op stal in, hij had zó’n aantrekkingskracht. Het afscheid valt me heel erg zwaar.”

Bron: Hoefslag / Overname zonder bronvermelding en toestemming via webredactie@mediaprimair.nl niet niet toegestaan

Foto: Digishots

Reacties