Goed instappen…als je paard fris is

Goed instappen…als je paard fris is

Instappen
© DigiShots

Als je je paard van stal haalt, is goed instappen van belang. Het is een warming up voor je paard, en doordat je paard stapt komt de hoefwerking op gang, wat de doorbloeding in spieren en pezen activeert.

Verbinding houden

Een wat ouder paard weet niet beter dan dat het trainingsuur begint met het instappen. Tijdens het instappen mag je paard de hoofd hals houding laag en lang houden. Maar is het wel aan te raden contact te houden met de mond, zodat je wel verbinding hebt.

Fris paard

Maar wat doe je nu als je met een jong, of een heel fris paard aan het werk wilt gaan? Het instappen blijft natuurlijk belangrijk, voor de warming up en het activeren van de doorbloeding in de pezen. Maar dat kan eventueel ook aan de hand of in de stapmolen. Zeker als een paard erg fris is, is het dan soms beter om zodra je op je paard stapt direct weg te rijden. Of hem eventueel van te voren even te longeren, zodat hij zijn stalmoed een beetje kwijt is.

Reactie op reactie

Als je je paard op zo’n moment tegen gaat houden, omdat je persé eerst tien minuten wilt stappen, dan kan het juist mis gaan. Zeker als het om een jong groen paard gaat. Als je die tegen houdt raakt hij alleen maar meer en meer gespannen. Schiet dan een keer weg, waardoor je er half naast hangt, en daar schrikt je paard dan weer van.  Dan krijg je zo’n situatie van reactie op reactie. Dat moet je voorkomen.

Leer je paard beter begrijpen

Het gaat erom dat je je paard aanvoelt en leert begrijpen. Wat heeft hij op welk moment nodig? Wat dat betreft is de Hoefslag Masterclass op 20 mei in Rotterdam een echte aanrader. Dat is een hele dag kennis opdoen, dankzij clinics van echte paardenmensen met verschillende expertises. Tristan Tucker, Lammert Haanstra, Laurens van Lieren, Gisella Bartels en Luc van Moorsel om er maar een paar te noemen.  Oh ja, ben je nog geen abonnee van Hoefslag, dan is dat het moment om zo’n abonnement te proberen. Je krijgt nu namelijk 5 x Hoefslag bij je Masterclass Ticket. Gelijk bestellen dus! Ook aan onze abonnees denken we natuurlijk. Die krijgen een speciale abonnee-korting.

Bron: Hoefslag

Foto: Digishots / Leanjo de Koster

Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 21) 

 Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 19) 

 

Reacties