Longines Grand Prix voor fabuleus rijdende Wathelet

Longines Grand Prix voor fabuleus rijdende Wathelet

0 1330
Eldorado Wathelet
Gregory Wathelet - Eldorado van het Vijverhof World Equestrian Festival, CHIO Aachen 2015 © DigiShots

De strijd werd op het scherpst van de snede gevoerd. Acht barragisten deden een gooi naar de prijzenpot van  350.000,- euro in de Longines Grand Prix in Parijs. De overwinning was voor Gregory Wathelet met Eldorado van het Vijverhof. Als vijfde starter in de barrage was hij met 41.86 onklopbaar. 

Uitslaan

Wathelets Eldorado van het Vijverhof (Thunder van de Zuuthoeve) toucheerde meermaals vervaarlijk de hindernissen, maar het geluk was aan de zijde van de Belg; alle balken bleven in hun lepels. Met vijf seconden los op de als derde gestarte John Whitaker zette Wathelet de druk op zijn concurrenten na hem.

De Ierse Allen kwam met Hector van d’Abdijhoeve (Hector van d’Abdijhoeve) in 42.08 heel dicht in de buurt van Wathelet maar verloor in de tussenafstanden iets teveel tijd doordat zijn schimmel een paar keer flink uitsloeg.

Geen bonus

Voor Daniel Deusser hing er in Parijs extra veel vanaf. Zou hij, net als eerder in Los Angeles de rind winnend verlaten dan zou hij nog kans maken op de Longines bonus van 2,5 miljoen euro. Deusser reed met Equita van het Zorgvliet (Cassini I) een vloeiend parcours, maar de chronometer stopte op een tijd van 43.81.

Het vierde geld was voor John Whitaker met For Pleasure-dcohter Ornellaia. Met enorm veel geluk op de blauwe oxer in het midden van het parcours was Whitaker de eerste die de barrage zonder fouten wist af te leggen. Zelf schatte de Brit zijn tijd al als ‘niet snel genoeg’ in en die inschatting zag hij bewaarheid worden met de ritten van Wathelet, Allen en Deusser.

Weigering

Laatste starter Simon Delestre deed er met Chesall Zimequest (Casall) alles aan om het Franse publiek te trakteren op een overwinning van een landgenoot. Maar de Fransman kwam te dicht onder de beruchte blauwe oxer waardoor Chesall Zimequest geen andere keuze had dan het anker uit te gooien.

Delestre vervolgde zijn weg om alsnog in aanmerking te komen voor enig prijzengeld en hij liet de chronometer stoppen op 52.16.

Voet achter de staander

Geen successen voor de deelnemende oranjeruiters. Jeroen Dubbeldam startte SFN Zenith (Rash R) in de Grand Prix. Maar de ruin sprong schuin naar rechts in de dubbelsprong 8a-b en het achterste element van de uitgaande oxer. Dubbeldam bleef met zijn voet achter de brede staander hangen en ook deze kwam uit evenwicht. Dubbeldam had zichtbaar last van zijn voet en besloot af te groeten.

Maikel van der Vleuten had met Salomon (Stolzenberg) geen geluk op de driesprongen. In de eerste combinatie tikte Salomon een balk van het middelste en het uitgaande element. In de afsluitende lijn naar de finish ging nog eens een balk van de middenhindernis naar het zand. Met 12 strafpunten restte een 28e plaats.

Uitslag en video’s van de Longines Grand Prix

 

Reacties