Amerikaanse universiteit ontwikkelt longfunctietest

Amerikaanse universiteit ontwikkelt longfunctietest

0 57
Foto: Remco Veurink

Een pony kan makkelijker ademen door een nieuwe longfunctietest die is ontwikkeld door onderzoekers aan de Amerikaanse Purdue-universiteit. Problemen met de ademhaling zijn, na kreupelheden, de meestvoorkomende reden dat paarden mindere prestaties leveren. Sportpaarden ademen 64 tot 79 liter lucht per seconde in (in vergelijking met vier liter bij menselijke atleten), de kleinste verandering hierin kan voor grote problemen zorgen.

Longfunctietest

De nieuwe longfunctietest is ontwikkeld door een team van onderzoekers, waaronder Laurent Couëtil. De test brengt de meest acute en afwijkende ademhalingsproblemen in kaart. Couëtil begon met de ontwikkeling van de test, nadat bleek dat in de praktijk behoefte was aan een systeem om diagnoses te stellen. ‘Door samenwerking met ingenieurs van de universiteit, hebben we een nieuwe test ontwikkeld die de longfunctie van paarden meet en deze informatie gebruikt om een verdere diagnose te stellen.’

Love Bug

Dressuurpony Love Bug was de eerste die profijt had van de nieuwe test. Love Bug had moeite met ademhalen en hoestte chronisch. Ze werd gediagnostiseerd met een vorm van paardenastma, waarvoor een behandeling werd ingezet. Het hoesten verdween binnen een week.

Enkel in Amerika

De longfunctietest is enkel beschikbaar in het laboratorium van Couëtil. Het vereist namelijk speciale toebehoren en vaardigheden, anderen hebben de technologie nog niet op de markt gebracht. Couëtil onderzoekt nu verschillende variaties op het systeem, zoals draagbaarheid. Deze kunnen er in de toekomst voor zorgen dat andere klinieken ook van de technologie gebruik kunnen maken.

Bron: Horsetalk

Reacties