Longeren: belangrijk voor het (jonge) paard

Longeren: belangrijk voor het (jonge) paard

Zelf je paard zadelmak maken, zit er voor veel mensen niet in. En eerlijk is eerlijks soms is het alleen maar verstandig dit uit te besteden aan een ‘specialist’. Waar je wel zelf voor kan zorgen, is dat je paard al een beetje voorbereid is op het zadelmak maken. Longeren kan hierbij een belangrijke bijdrage leveren.

Vertrouwd

Zadelmak maken en een paard inrijden begint altijd met een goede voorbereiding. Die voorbereiding begint ermee dat je ervoor zorgt dat je paard zich vertrouwd voelt onder de mensen. Dat het meeloopt aan het halster, dat je het vast kan zetten op de poetsplaats en ga zo maar door.

Druk op het bit

Een volgende stap is het paard laten wennen aan het bit. Je kan daar mee beginnen door een keer een hoofdstel aan te doen, en na een tijdje weer uit te doen. Vandaar uit bouw je dat op, zodat het paard de tijd krijgt te wennen aan het bit in de mond én dat je paard stapje voor stapje leert hoe het is om lichte druk op het bit te hebben en de gewenste reactie daarop te geven.

Begrijpen

Vervolgens begin je met longeren. Eerst moet het paard leren begrijpen, wat de bedoeling is van longeren. Om niet onnodig de mond te bezeren van je paard, maak je de longeerlijn in het begin vast aan een kaptoom of eventueel aan een halster. En longeer je bij voorkeur in een longeerscirkel of afgezette ruimte. Zodra je paard een beetje snapt wat de bedoeling is van longeren, kan je hem bijzetten. Hier zijn verschillende methodes voor. En het vereist vakkenis om de juiste methode toe te passen.  Uiteindelijk is het de bedoeling dat je paard leert nageven op de ‘weerstandbiedende teugel’.  Ook kan je je paard leren om aan de longe om op een ‘ophouding’ te remmen.

Longeren
Bijgezet longeren

Overnemen

Als een paard aan de longe nageeft is het later met het rijden direct makkelijker te sturen. Zodra een paard aan de longe met bijzet fijn loopt in stap, draf en galop, kan de ruiter die ze zadelmak maakt en er dus voor het eerst op gaat, aan het werk. Door een goede voorbereiding, zie je trouwens vaak dat het zadelmak maken niet zo heel veel meer voorstelt. Zodra een paard goed is aangereden, en snapt dat het op het been vooruit moet, op de teugel terug komt en het principe van sturen begrijpt, kan je het paard overnemen van de ruiter die het paard zadelmak maakte.

Ook bij ouder paard is longeren nuttig

Longeren biedt vervolgens een leuke afwisseling in de training van het paard. En goed longeren kan je paard ook daadwerkelijk verbeteren. Longeren is een vak apart. Ook goed bijzetten tijdens het longeren, met oog voor waar het paard baat bij heeft, is iets wat vakkennis vereist. De specialist op dit gebied is Lammert Haanstra. Tijdens de Hoefslag Masterclass die op 20 mei a.s. plaats vindt in Rotterdam, verzorgt hij één van de clinics. Pak dus je kans, en zorg dat je erbij bent. Want hij kan je als geen ander de fijne kneepjes van het vak leren.  Bestel daarom direct je ticket, met tijdelijk aantrekkelijk kortingen!

Bron: Hoefslag

Foto: Remco Veurink

 

Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 19) 

Reacties