EK-ZILVER voor Harrie Smolders, goud voor Peder Fredricson

EK-ZILVER voor Harrie Smolders, goud voor Peder Fredricson

0 1896

Een ongelooflijk spannende ontknoping van de individuele strijd van het EK Springen. Met in de finale ronde nog twaalf combinaties: drie Ieren, drie Belgen, twee Duitsers, één Italiaan, één Israelische en één Zweed. En een Nederlander…

Harrie Smolders met Don VHP Z klom van een negende naar een derde positie in de eerste manche, maar ruimte om fouten te maken in de allesbeslissende ronde was er niet. De anderen deden dat wel, waar het deze topjockey lukte om al het hout boven te laten. Ook Cian O’Connor met Good Luck, die op zilver stond, zag een balk rollen. En zo steeg onze oranjejas naar het zilver. Hij moest alleen thuisrijder Peder Fredricson H&M All In voor laten. Die pakte goud, maar wel met de vijf strafpunten speling die hij had.

Liveblog 2e manche (beste 12)

Harrie en Don nul

Alles – op Fredricson na – ligt ongelooflijk dicht bij elkaar. Voorbeeld… als Harrie een fout maakt en de rest blijft foutloos, dan zakt hij naar positie 12…

Een dik parcours, zoveel is duidelijk. Eerste starter in de finale ronde, Jérôme Guery laat zien dat de grootste uitdaging in de laatste lijn zit. De enorme gele oxer – ook in ronde 1 al lastig – moet het ontgelden. Tweede starter Niels Bruynseels met Cas de Liberté heeft een heel ander soort paard dan zijn landgenoot, een kleine vlugge merrie. Perfect plaatst de Belg haar voor de hindernissen. Bijna perfect, een tijdfout: 9.84.

Nu weer een grootramig paard, gereden door een van de beste ruiters van de wereld: Marcus Ehning. Het lijkt relaxed en dat is hoe het moet zijn: geen probleem, ook niet met de tijd. Nul en dat betekent dat hij brons kán halen, als de rest een balk laat rollen! 8.59

De verrassende amazone Danielle Goldstein (Israel) met de fantastische Lizziemary betreedt de ring. Bloedpaard bij uitstek, die in de eerste manche een ongelukkige fout kreeg. Ook nu leek er niet veel aan de hand, maar al vroeg een balk, met de lastige laatste lijn nog te gaan. Daar geen probleem, jammer: 12.49. Ze is heel blij met haar paard, en terecht.

Drie Belgen in de finale, waarvan nu de tweede binnenkomt: Pieter Devos met Espoir. Perfecte ronde van de sterke Devos, binnen de tijd: 8.05. Denis Lynch heeft een tijdfout speling op Devos. Meteen de eerste balk eraf en daarmee alle medaillekansen verkeken. De ruiter verhoogt de druk op zijn H&M All In. Verre afzet op de oxers, maar die vormen geen probleem. Ook nog een tijdfout: 12.76. Wel teamgoud, geen individuele plak.

Pupil van Jan Top, Alberto Zorzi rijdt binnen met de fantastisch springende Cornetto K. Zwaare touché. Hij lijkt de tijd te nemen. Ja, tijdfout: 7.82. Nu nog aan de leiding, maar die tijdfout kan duur worden.

Convall van Philip Weishaupt gooit de ankers uit nadat de ruiter wat teveel terugrijdt om hem voor hindernis drie te plaatsen. Nu gaat ook echt alles fout; de concentratie is weg. 22.73… geen afspiegeling van hoe ze de rest van het kampioenschap gepresteerd hebben.

Nog vier te gaan: Ierland weer in de ring: Shane Sweetnam met Chaqui Z, die nét achter Harrie staat. Als hij foutloos blijft, zet hij flink druk op de nummers twee en drie. Paard lijkt al wat vermoeid, en in de laatste lijn

Harrie… Als hij een fout maakt, gaan twee combinaties hem voorbij. Don is nog vol vuur; maar Harrie moet hem goed bij elkaar houden. Jaaaa, foutloos en nét binnen de tijd, SPRINGMEDAILLE voor Nederland! Harrie is een van de drie ruiters die in deze manche de balken boven laat.

Het wordt sowieso zilver… een balk voor Good Luck en Cian O’Connor… en dus is Harrie hem voorbij. Peder Fredricson heeft vijf strafpunten speling… en hij heeft in elk geval stalen zenuwen en óók een geweldig paard. Wat wordt het?

Het stadion gaat uit z’n dak… er rolt een balk op de laatste lijn én de Zweed krijgt een tijdfout. Maar wel goud voor hem, zilver voor Harrie en brons voor Cian O’Connor.

Liveblog eerste manche (beste 25 na drie parcoursen)

Moeilijk parcours

Hoe zwaar het parcours van Louis Konickx is, wordt al kort na de aanvang van de wedstrijd duidelijk. Bij de eerste vier deelnemers is er sprake van een ware balkenregen. Christian Rhomberg slaagt er met Saphyr Des Lacs (v. Mr. Blue) wel in om foutloos te blijven.

Voor Romain Duguet verloopt de finale niet zoals gehoopt. Zijn rit met de niet helemaal fitte Twentytwo des Biches (v. Mylord Carthago) start niet lekker en wordt gedurende het parcours ook niet beter. De Zwitserse ruiter besluit af te groeten.

Belgen presteren sterk

Een sterke ronde van Jerome Guery en Grand Cru van de Rozenberg (v. Malito de Reves)! De Belg neemt veel risico, maar komt zonder fouten en in een snelle tijd rond. Lang blijft hij niet aan de leiding: landgenoot Niels Bruynseels verbetert het resultaat van Guery met Cas de Liberté (v. Cracky Z). Pieter Devos en Espoir (v. Surcouf de Revel) presteerden fantastisch in de landenwedstrijd, maar laat nu een balk vallen.

Bij Jur Vrieling en VDL Glasgow van ’t Merelsnest (v. Nabab de Reve) lijkt er iets scherpte te missen. De combinatie krijgt gelijk op de eerste twee hindernissen al springfouten. De rest van het parcours verloopt goed, maar een plaats in de tweede ronde lijkt ver weg.

Niet vlekkeloos, wel foutloos: zo kan men de ronde van Denis Lynch het beste omschrijven. Zijn All Star 5 (v. Argentinus) tikt meerdere balken aan die, gelukkig voor de Ier, wel allemaal in de lepels blijven liggen. De rit van Philip Weishaupt en L.B. Convall (v. Colman) verloopt wat vanzelfsprekender; ook zij blijven foutloos.

Smolders houdt hoofd koel

En dan komen Harrie Smolders en Don VHP Z (v. Diamant de Semilly) het stadion binnen. Even is er een spannend moment bij de waterbak, maar Smolders houdt het hoofd koel en sluit het parcours foutloos af.

Cian O’Connor toont een ronde van wereldklasse. Met veel overtuiging nemen hij en Good Luck (v. Canturo) de leiding in het tussenklassement over.

In het zadel van Clooney 51 (v. Corney Obolensky) ging Martin Fuchs de finale in met een tweede plaats, maar het duo laat twee balken vallen en zakt zo flink terug. De hoop op een podiumplaats is hiermee volledig verkeken.

Ruim 40.000 mensen houden hun adem in tijdens de ronde van topfavorieten Peder Fredricson en H&M All In (v. Kashmir van ’t Schuttershof). Het stadion ontploft als de combinatie in thuisland Zweden de teller op nul weet te houden. Fredicson gaat aan kop de tweede ronde in, gevolgd door O’Connor en Smolders op de plaatsen twee en drie!

Uitslag EK Springen.

Bron: Hoefslag

Foto: DigiShots

 

Reacties