Lisette Westerbeek: “Summer en ik zijn best wel heel hard gegaan”

Lisette Westerbeek: “Summer en ik zijn best wel heel hard gegaan”

0 1065
Lisette Westerbeek en Summer van Stal Berkmeer tijdens de Fokdag Noord- en Zuid Holland. Foto: Ingrid Truijens

Afgelopen weekend wonnen Lisette Westerbeek en de Friese stermerrie Summer van Stal Berkmeer (v. Wylster) hun allereerste kür op muziek. Tijdens de Koole Ruitersport kür op muziek in de klasse Z1 behaalde de combinatie een score van 67,75%. “Ik dacht tijdens het opnoemen van de prijsuitreiking dat ze me vergeten waren, dat kón niet anders. Toen werd ik ineens eerste! Het was super gaaf dat ik won, ik ben echt super blij en super trots op Summer.”

Op de handrem

“Ik had het nooit verwacht natuurlijk”, gaat de amazone verder. “Ik was de enige in de basissport met een Fries, tussen de KWPN’ers. Zo’n eerste keer was voor mij best spannend en Summer heeft altijd wel last van wedstrijdspanning. Dan sluit ze zich wat af. Dat deed ze nu ook wel, ze kwam een beetje terug. Het is niet alsof ze nergens langs wil, maar gevoelsmatig gaat ze een beetje op de handrem. Je ziet het niet gelijk, maar je weet dat ze bijvoorbeeld in de uitgestrekte draf veel meer kan uitstrekken.” De muziek voor haar kür leende Westerbeek van haar instructrice, Leonie Evink. Zij rijdt deze altijd met Wylster, de vader van Summer. “Dat maakt het wel extra speciaal om op deze muziek te rijden.”

Allemaal nieuw

Foto: Ingrid Truijens

In 2016 kwam Westerbeek met haar toenmalige paard op Stal Berkmeer te staan. Voor de eigenaren van de stal reed ze in 2017 een ‘paardje voor de verkoop’. Een video hiervan werd gestuurd naar Henswoude dekstation, een grote Friesenfokkerij. “Zij zeiden: ‘Die ruiter willen we op Summer hebben!'”, licht ze toe. “Zodoende dat de vraag kwam. Summer was toen net 4 en net zadelmak. Ze kon verder nog niets. Toen ze er aan toe was zijn we op wedstrijd gegaan. Begin dit jaar hebben we het sportpredicaat behaald, dus we zijn best wel heel hard gegaan. Het klikt ook gewoon heel goed. Summer is voor mij het eerste paard dat ik op dit niveau heb lopen. Vanaf het M2 was het dus ook allemaal nieuw voor mij. Nu zijn we onderhand met de vliegende wissels begonnen en dat pakt ze heel goed op.”

Mooie kansen

De overwinning in Wormerveer was voor Westerbeek en Summer zeker niet de enige. Zo won de combinatie tweemaal de Bestgaande rubriek op de fokdag en reden ze mee in de halve finale van de Pavo Fryso Bokaal. Op dit moment rijdt de amazone meerdere paarden voor de eigenaren van Stal Berkmeer. “Ik ben er steeds meer gaan rijden omdat het zo goed klikt met de eigenaren. Sinds 2017 rijd ik nog een Friese merrie, die ik na de verkoop van mijn toenmalige paard heb aangehouden. Zij is vorig jaar ook ster geworden en maakte recent haar Z1 debuut. Met haar ga ik dit jaar ook voor het eerst een eigen veulentje fokken, dat is heel spannend.” Hiernaast rijdt de amazone nog een 5-jarige Friese merrie voor Stal Berkmeer. “Een heel talentvol paard. Zij maakt binnenkort haar M2 debuut, maar daarna gaan we afbouwen want in juni krijgt ze een veulentje.”

Vorm krijgen

Dat Westerbeek op het moment alleen maar merries rijdt, is vooral toeval. “Als het goed is komt er binnenkort een hengst van Stal Wijdewormer bij. Volgend jaar komen er nog twee jonge hengsten aan die ik voor Stal Berkmeer ga rijden. Sinds het laatste jaar komen er ook geregeld wel wat trainingspaarden van buitenaf. Dat begint steeds meer te lopen. Ook heb ik steeds meer lesklanten, dus dat is heel leuk. Ik hoop nog steeds van mijn hobby mijn werk te kunnen maken, op deze manier begint dat wel echt vorm te krijgen.” Voor de kans die Stal Berkermeer haar heeft gegeven om Summer te rijden, is de kürwinnares erg dankbaar. “Als ik hier niet op stal was gekomen was het balletje nooit zo gaan rollen. Ik heb daar heel veel aan te danken. Het klikt gewoon heel goed met Summer en met Bertus en Lia, de eigenaren van Stal Berkmeer. Ik denk dat dat ook heel belangrijk is. Je doet een hoop voor elkaar. Het is een kwestie van geven en nemen en dat gaat gewoon super.”

Tekst: Femke Verbeek

Bron: Hoefslag / Overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan.

Foto: Ingrid Truijens

Reacties