Lisette Laarberg: “Spotted doet het allemaal op wilskracht”

Lisette Laarberg: “Spotted doet het allemaal op wilskracht”

M-debuut in Barchem 2017 © EventingPhoto

Lisette Laarberg kwam bij toeval terecht bij D-pony Spotted. Ondanks dat het helemaal niet de bedoeling was om een nieuwe pony te kopen, wisten Lisette, haar moeder en haar zus dat ze deze kans niet konden laten schieten. Ze besloten de pony te kopen en hebben daar sindsdien geen moment spijt van gehad.

“Vijf jaar geleden had ik twee pony’s samen met mijn moeder en zus”, begint Laarberg haar verhaal. We hadden een IJslander en een andere kleinere pony. Mijn zus kon heel goed overweg met de pony, maar ik niet helaas. De klik was er gewoon niet, ik viel er vaak af en werd op een gegeven moment zelfs te bang om er nog leuk mee te kunnen rijden”.

Perfecte pony

Op een dag zat de amazone voor de lol te kijken op paardenverkoopsites, toen ze een foto van een appaloosa tegenkwam. “Ik liet hem aan mijn moeder en zus zien en die waren er ook gelijk helemaal weg van. Het was liefde op het eerste gezicht”. Ondanks dat de familie helemaal niet opzoek was naar een nieuwe pony, besloten ze toch even te gaan kijken. “De eerste keer dat ik er opstapte wist ik gelijk dat dit dé perfecte pony voor me was. Het voelde vanaf het eerste moment veilig, een gevoel wat ik niet op onze andere pony voelde. Hij was gelijk super lief en braaf, bovendien waren mijn moeder en zus ook gelijk gek op hem”.

© Eliane van Schaik fotografie

Om geen overhaaste beslissingen te nemen besloten ze om nog een tweede keer te gaan kijken. “Die keer hebben we onze andere paarden meegenomen zodat we konden kijken of het ook klikte tussen hun. We hebben met z’n allen een buitenrit gemaakt en zelf wat crosshindernisjes gesprongen om te kijken hoe dat ging. Ondanks dat hij buiten iets heet werd,  kwamen we er achter dat deze pony echt perfect bij ons past. Dus we besloten om hem te kopen”.

Leermeester

Spotted is een echte leermeester voor Laarberg. “Toen we hem kochten was hij elf en liep hij M2 dressuur, M springen en had hij Z eventing gelopen. Daarnaast was hij ook een keer uitgebracht op twee sterren-niveau. Ik had daarentegen vrijwel geen wedstrijdervaring, daarom heeft mijn zus hem eerst een tijdje fanatiek gereden. Ik reed in die tijd voornamelijk zodat we aan elkaar konden wennen en we pakten af en toe een springlesje mee. Voordat we hem kochten had hij een tijdje stilgestaan, dus hij zat hier en daar een beetje vast in zijn lichaam. In het begin hebben we hem dus echt dressuurmatig verbeterd en hebben we hem naar onze eigen hand gezet”.

Super ervaring

Toen de dressuur goed ging besloot de zus van Laarberg de pony uit te brengen tussen de paarden. “Ze heeft hem ongeveer een jaar uitgebracht in de eventing toen ik besloot om met hem te gaan starten tussen de pony’s. Onze eerste wedstrijd ging echt super en we vielen meteen in de prijzen. Naast dat hij super presteerde was hij gewoon super braaf en nam hij me heel mooi mee door het parcours, het was echt een super ervaring”.

De liefde voor eventing is spontaan ontstaan bij beide zussen. “Het sprak ons gewoon heel erg aan. We kunnen gewoon lekker buitenrijden en verschillende diciplines beoefenen. De cultuur onder de eventingruiter is ook echt geweldig, heel anders dan gewone dressuur- en springwedstrijden. Ze supporten elkaar echt en iedereen wenst elkaar altijd succes, super gezellig”.

Overstap

“Ik heb twee B-wedstrijden en vier L-wedstrijden met hem gereden voordat ik de overstap naar het M maakte. Het was mijn laatste jaar tussen de pony’s dus het was nu of nooit. Spotted had natuurlijk veel wedstrijdervaring, dus het kon allemaal prima. We hebben één wedstrijd in het M gereden en die wonnen we gelijk. Daarna ben ik gestopt bij de pony’s en ben ik bij de paarden gestart”.

© LuckyShots fotografie

Het is nu het derde seizoen dat de combinatie uitkomt tussen de paarden. “Ondanks dat hij een stuk kleiner is dan de rest, loopt hij denk ik tachtig procent van de tijd in de prijzen. Ik start nu nog in de B, maar ik wil heel graag over naar het L. Het enige ding is dat de overstap best groot is en dat de hindernissen echt hoog staan, daar word ik best wel nerveus van. Ik wil dat eerst nog even goed traning, vooral de dubbels wil ik nog even meepakken. Het is natuurlijk een D-pony. Hij doet het super goed, maar het is wel aanpoten en weten wat je doet. Het wordt hard trainen, maar ik hoop volgend seizoen de overstap te kunnen maken”.

Sterke wilskracht

De amazone hoopt nog lang van haar spikkel te kunnen genieten. “Hij is nu zestien dus ik hoop nog een paar jaar lekker met hem te kunnen rijden, het liefst nog even succesvol in het L natuurlijk. Daarnaast wil ik hem dressuurmatig ook verbeteren. Hij heeft niet het makkelijkste lichaam en is ook niet gefokt voor de sport die ik met hem doe. Hij heeft een super sterkte wilskracht, hij vindt werken ongelofelijk leuk en hij doet het echt super. Hij gaat overal overheen en brengt mij keer op keer weer naar de finish, dat is gewoon geweldig”

Tekst: Isa Wessels

Bron: Hoefslag / Overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan.

Foto’s: EventingPhoto/ LuckyShots fotografie/ Eliane van Schaik fotografie

Reacties