Liseon Kamper: “Iedereen moet de kans krijgen een goede proef te rijden”

Liseon Kamper: “Iedereen moet de kans krijgen een goede proef te rijden”

0 1757
Liseon Kamper - It's a Pleasure
Liseon Kamper - It's a Pleasure Topsport Dressage Exloo 2018 © DigiShots

Liseon Kamper startte het afgelopen weekend HC in het ZZ-Zwaar met haar It’s a Pleasure (v Arlando). De amazone koos bewust voor een debuut in de subtop met de pas zesjarige ruin, omdat ze er dan zeker van is dat ze de baan mag verkennen.

“Dat mag namelijk lang niet altijd,” vertelt de amazone. “Daarin zijn sommige wedstrijdorganisaties kennelijk nog heel ouderwets.  Ik hoop dat de besturen dit artikel lezen en per 2020 overstag gaan.”

Super gedragen

Kamper zou er een groot voorstander van zijn als de deelnemers in alle rubrieken, dus juist ook in de basissport, de wedstrijdbaan mogen verkennen. Voor haar sensibele Arlando-zoon wierp dat het afgelopen weekend in ieder geval zijn vruchten af. “Hij heeft zich super gedragen,” vertelt ze. “Hij ging veel meer ontspannen door de baan en ik kon alles doen. Dat was kicken! It’s a Pleasure liep een nagenoeg foutloze proef. Ik reed een keer verkeerd, maar daar kon hij niks aan doen.”

Kamper kan als Grand Prix-amazone in alle klassen starten, maar dat is niet voor alle combinaties weggelegd, realiseert zij zich. “Ik ben ervoor dat iedereen met een sensibel paard of een onzekere ruiter ook een goede proef neer kan zetten. Ik rijd niet om zo hoog mogelijk te komen. Ik kan thuis trainen en pas starten als ik alles voor elkaar hebben, maar dat kan niet iedereen. Een minder ervaren ruiter mag geen klassen overslaan en ik geef er persoonlijk ook de voorkeur aan om een jong paard de minder zware proeven te laten lopen.”

Het beste laten leren

Volgens Kamper worden er talloze stappen gemaakt om de paardensport diervriendelijker te maken. “Zo zijn de zadels en hoofdstellen met hun tijd meegegaan. Het baan verkennen zou daar ook bij moeten horen. Er wordt wel eens gezegd: ‘Dan heb je je paarden niet voor elkaar’, maar een beetje meedenken met je paard heeft niets met zijn opleiding te maken. Op scholen denk je ook na over hoe je een kind het beste kunt laten leren. Ik heb het er bij een vereniging weleens doorheen gedrukt, en toen mocht het van de jury toch niet. Terwijl de vereniging er volgens mij het laatste woord in heeft.”

Amper kijken

De amazone weet ook niet zo goed wat sommige verenigingen tegenhoudt. “Bij de hengstencompetities mogen de paarden ook losrijden in de ring. Op internationale wedstrijden gebeurt het ook, al moet je daarvoor meestal wel heel vroeg je bed uit. Het baan verkennen hoeft maar een kwartiertje te duren. Als ik in een heel grote rubriek rijd en als laatste start, zet ik mijn paard desnoods nog even terug op de wagen. Het is natuurlijk ook niet verplicht, met mijn oude Grand Prix-paard heb ik het ook nooit gedaan. Die werd dan juist een beetje extra in een vreemde wedstrijdring. Maar sommige paarden durven amper te kijken. Die hebben dat thuis vast ook. Dan duurt alles gewoon iets langer en is het wat moeilijker, maar het wil niet zeggen dat ze het niet kunnen.”

Zelf uitgekozen

Over de proef van haar It’s a Pleasure is Kamper ‘super tevreden’. “Het was leuk om weer eens te doen. Ik rijd hem voor een eigenaar en heb hem zelf uitgekozen. Ik mag hem blijven rijden, of verkopen wanneer ik wil, daar heb ik de vrije hand in. Voor nu blijf ik een poosje HC in het ZZ-Zwaar doorrijden tot hij Prix st. George-klaar is. Ik wil hem de tijd geven daarin. We gaan wel kilometers maken, maar ik hoef niet zo nodig iedere week op wedstrijd.”

Bron: Hoefslag / Overname zonder bronvermelding ne toestemming via webredactie@mediaprimair.nl niet toegestaan

Foto: Digishots

Reacties