Lisanne Zoutendijk: “Het was tegenover Davina de eerlijkste beslissing”

Lisanne Zoutendijk: “Het was tegenover Davina de eerlijkste beslissing”

Lisanne Zoutendijk - Kostendrukkers Davina CDI Christmas Show 2015 © DigiShots

Lisanne Zoutendijk heeft haar Juniorenpaard Kostendrukkers Davina (v. Johnson) onverwachts moeten laten gaan. De merrie raakte, na een ontsteking in haar ondervoet, hoefbevangen. Hoewel het even beter leek te gaan, moest uiteindelijk toch de emotionele keuze gemaakt worden om haar in te laten slapen.

Meerdere top 10 plekken

In 2014 kwam de elitemerrie in het bezit van de familie Zoutendijk. Sindsdien was de combinatie goed op weg in de Junioren. Na het eerste jaar samen behaalden ze al een tweede en derde plaats in de CDIJ van Biarritz. De scores waren 69.324% en 69.658%. Vervolgens behaalde de combinatie meerde top 10 plekken in de internationale Juniorenproeven, met als kers op de taart een vierde plek met 71.958% in de CDIJ Freestyle van Drachten in 2015.

Naar U25

Zoutendijk was Davina voor ze hoefbevangen raakte richting de U25 aan het trainen. “Het ging eigenlijk heel goed”, vertelt ze. “Ik was natuurlijk ook met Ringo Star aan het trainen voor de U25. Eerlijk gezegd dachten we dat Davina nog eerder U25 zou lopen dan Ringo. Davina had heel veel talent voor de piaffe en passage. Maar van de één op de andere dag was ze kreupel. Eerst aan één voorbeen. Na onderzoek bleek het een ontsteking in de ondervoet te zijn. Helaas ging dat na een aantal dagen over in hoefbevangenheid.”

Eerlijker

“Davina heeft daar vier weken mee gestaan”, gaat Zoutendijk merkbaar aangedaan verder. “Het leek even iets beter te gaan maar de laatste paar dagen ging het bergafwaarts. Niet alleen het hoefbeen was gekanteld maar ook de hoornlaag ging loslaten van de kroonrand. Het was een moeilijke beslissing, maar tegenover Davina de meest eerlijke beslissing. Davina was een supergoede merrie. Gelukkig hebben we drie hele mooie veulens uit haar kunnen fokken. Hopelijk geven zij de toekomst weer een beetje meer kleur.”

Toekomsthoop

“Ik heb nu nog Ringo Star en hoop daar binnenkort U25 mee te kunnen rijden. Daarnaast heb ik nog de 7-jarige merrie Idaylanda en hebben we nog twee nakomelingen van Davina: een For Romance en een Ferdeaux die nu allebei 2 jaar zijn. Daar kan ik volgend jaar rustig mee aan de slag. Dit jaar is er via embryotransplantatie nog een Toto JR veulentje van Davina geboren. Ik hoop dat de jonge paarden een beetje geluk gaan brengen want het zit niet echt mee het laatste jaar. Gelukkig heb ik zo nog wel wat om naar vooruit te kijken”, besluit ze.

Bron: Hoefslag / Overname zonder bronvermelding en schrijftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan.

Foto: © DigiShots

Reacties