Lisa Hamminga: “Op wedstrijd is Janouka A ineens heel makkelijk”

Lisa Hamminga: “Op wedstrijd is Janouka A ineens heel makkelijk”

lisa hamminga janouka A
Foto: Arjen Schilperoord

Lisa Hamminga nam het afgelopen weekend tijdens IICH Groningen in het klassieke en het progressieve parcours de eerste prijs en de tweede prijs mee naar huis. De amazone zadelde voor deze wedstrijd in de klasse B haar zesjarige Brainpower-dochter Janouka A.

Hamminga rijdt sinds zesde, en kwam bij de pony’s uit op het hoogste niveau, zowel bij het springen als in de dressuur. “Onlangs heb ik de overstap gemaakt naar de paarden” vertelt de 17-jarige amazone. “Momenteel heb ik vooral jonge paarden onder het zadel.”

Steeds een klasse hoger

De 1.60 m grote Janouka A was nog maar vier maanden onder het zadel toen Hamminga haar ging rijden. “Ik vond het meteen een heel fijn paard, met name omdat ze wat vlotter was dan de meeste paarden. Ik ben met haar aan de slag gegaan en we zijn in de B begonnen. Dat pakt ze heel goed op. Het komende jaar ga ik proberen steeds een klasse hoger te komen, dat zie ik met haar wel zitten!”

Naast Janouka A heeft Hamminga, die het rijden combineert met haar examenjaar op het VWO, nog een aantal jonge paarden onder het zadel. Zo kocht ze vorig jaar op de veiling in Zuidbroek de 3-jarige La Valencio, een 3-jarige zoon van Farfan M, die ze momenteel klaarmaakt voor zowel het springen als de dressuur. “Hij is heel braaf, vooral voor zo’n jonkie. Dan heb ik nog Dekro’s Big Star, een 5-jarige merrie die  wel flink groter is dan Janouka A. Zij heeft een heel uitdagend karakter, dus daar zit wel wat werk aan. We hebben nu één wedstrijdje achter de rug.”

Ineens heel makkelijk

De amazone traint bij Amber Meijer, waar ze meestal om de twee weken lest. “Janouka is wel een echte merrie, maar ze gaat voor me door het vuur. Het lijkt net of ze al jaren wedstrijden loopt. Thuis kan ze best wel eens sterk zijn, maar op wedstrijd doet ze gewoon haar uiterste best. Dan is ze ineens heel makkelijk.”

Hamminga is van plan om met Janouka A binnenkort ook weer een dressuurwedstrijd mee te pakken. “Ze kan namelijk heel fijn lopen. Ik heb daarom nu ook dresuurles met haar en dat doet ze ook heel goed. Omdat ik nu drie paarden heb en nog dressuurpony is het best druk. Misschien moet ik een keer een keuze maken tussen springen en dressuur, maar voor nu houd ik het nog vol, al is het soms best wel pittig. Dit weekend kan ik wellicht het kampioenschap rijden, maar het is nog even afwachten of het met school gaat lukken.”

Bron: Hoefslag / Overname zonder bronvermelding en toestemming via webredactie@mediaprimair.nl niet toegestaan

Foto: Arjen Schilperoord

Reacties