Linda van der Kooi: “Pytron’s Herman heeft het totaalplaatje”

Linda van der Kooi: “Pytron’s Herman heeft het totaalplaatje”

0 1938
Linda van der Kooi met Pytron's Herman. Foto: Isabel Reintjes Fotografie

Linda van der Kooi is al sinds ze klein was gek van het oude type Gelderse paard. Haar droompaard vond ze dan ook in Pytron’s Herman (v. Laurentz x Larix), een Gelderse vosruin met vier witte voetjes en een bles. De ruin kent nu de oefeningen tot het ZZ-licht en de amazone wil hem klaarmaken voor het hogere werk.

Eerste ontmoeting

“Toen ik 8 jaar was mocht ik eindelijk op de manege gaan lessen”, begint te amazone haar verhaal. “Op die manege stond een enorm groot en hoekig paard met een beetje een ramshoofd. Ik dacht als klein meisje: dit is pas écht een paard. Daar staat wat. Dat paard was het eerste Gelderse paard wat ik zag. Sindsdien heb ik altijd een voorliefde gehad voor bijzondere paarden. Ik houd vooral van gewichtsdragers, er moet wat staan. Voor Herman heb ik ook verschillende Gelderse paarden en tuigpaarden gereden. Er zit echt een knopje op. Staat het knopje aan, dan gaat de kop erop, staart erop en dansen ze door de bak, maar als je ho zegt dan heb je meteen weer een rustig paard. Dat mag ik graag zien en daar rijd ik graag mee.”

Gelijk door

“Herman heb ik op zijn vierde onbeleerd uit een weiland gekocht”, vertelt ze over de aanschaf van haar grote vriend. “Hij heeft alles wat ik graag zie in een Gelders paard. Ik kocht hem toen ik net terugkwam van een vakantie op Terschelling. Na de vakantie ben ik gelijk doorgereden naar Laren, waar hij met zijn broer in een weiland stond. Ik wist dat ik er sowieso één mee naar huis zou nemen. Ze waren allebei kwalitatief super, maar je moet ergens op selecteren. Herman had het totaalplaatje. Een week later heb ik hem opgehaald en toen moest hij beleerd worden. Dat was nogal een klus, hij was niet zo makkelijk. Herman had echt nog niets beleefd. Zijn hele leven had hij 24 uur per dag op het land gestaan. Zadelmak was hij zo, maar het heeft wel een jaar geduurd voordat we een combinatie vormden en ik er niet meer afviel.”

Foto: Isabel Reintjes Fotografie

Karakterpaard

De amazone geeft aan dat de ruin wel even op de nominatie heeft gestaan om verkocht te worden. “Ik heb ook een kleine meid thuis, dus ik moet wel een beetje voorzichtig doen. Mijn vader hielp me met het beleren. Hij zei: zet nog even door, het is zo’n goed paard. Hij wist ook dat Herman alles was wat ik wilde. Daarom heeft hij me er doorheen gesleept. Op een gegeven moment was het klaar en zijn we gewoon lekker gaan rijden. Dat ze soms zo moeilijk kunnen zijn, is ook wel een beetje een bekende kwaal uit zijn moederlijn. Dat zijn niet de makkelijkste paarden, maar op het moment dat je ze hebt gaan ze ook echt voor je. Herman bedoelde het niet verkeerd, maar het vertrouwen was er gewoon nog niet. Dan keerde hij in zichzelf en sloot hij mij buiten. Gelukkig heeft hij dat inmiddels veel minder.”

Ster op keuring

“Men zegt altijd dat een Gelders paard voor iedereen te rijden is. Ze kunnen voor de wagen, recreatief onder het zadel, maar ook dressuurgericht gereden. Op zich zou Herman er best in passen, alleen is hij wat meer een karakterpaard dan de doorsnee Gelderse. Het zijn echt nooit achterbeenslepers en daar hoeven we niks extra’s voor te doen. Dat ervaar ik als heel prettig. Daarbij zijn het echt mooie, flinke paarden. Herman is 1.69m, maar hij wordt soms nog groter geschat dan mijn vorige paard van 1.86m. Toch is hij op de keuring echt niet groter gemeten dan dat. Tijdens de keuring op de sportdag is hij Ster geworden, al heeft hij daar niet zoveel aan doordat hij een ruin is. Ik was benieuwd of het KWPN ook zulke paarden nog waardeert en het bleek dus van wel. Herman is nu Sport en ster, dat is voor een ruin alles dat hij kan behalen.”

Nieuwe uitdaging

De ruin wordt dit jaar 9 en is nu Z1+5 geklasseerd in de dressuur. “Ik moet wel toegeven dat we door corona al een jaar niet op pad zijn geweest. Herman kent inmiddels de oefeningen tot het ZZ-licht. De wissels zaten er zo in. Ik denk dan ook dat hij potentie heeft voor meer, maar hij moet het dan nog wel samen met mij kunnen doen. Mijn doel is om, zolang hij het leuk vindt en lichamelijk kan doen, op ons eigen tempo lekker verder te gaan. Ik heb meer paarden staan, maar Herman is de enige die niet weg mag. Het is fijn dat we daardoor kunnen doorgaan zoals we willen. Het zou mijn droom zijn om met Herman verder te komen dan met mijn vorige paard, dus dat is verder dan het ZZ-licht. Dan wordt het weer een compleet nieuwe uitdaging voor mij.”

Niet alles te koop

“Herman is veel specialer voor me geworden dan ik had gedacht”, geeft ze toe. “Vroeger reed ik altijd voor een handelaar. Dan krijg je leuke paarden onder je kont, maar je weet dat ze allemaal weer weggaan en dat er dan weer wat nieuws leuks komt. Zo ben ik zelf ook altijd ingesteld geweest: alles is te koop. Maar bij Herman word ik al misselijk van het idee dat hij weg moet. Dit is mijn maat, ik heb zoveel moeten overwinnen om samen met hem verder te gaan. Het zou zonde zijn als dat verloren gaat. Ik heb besloten dat Herman bij mij blijft”, stelt ze.

Eigen lijntje

“Mijn paarden staan bij mijn ouders, mijn vader heeft altijd gemend. Hij reed altijd met Friese paarden, maar als ik heel eerlijk ben is dat niet helemaal mijn type paard. Ik heb dan ook altijd mijn best gedaan om hem daar vanaf te krijgen. Op een gegeven moment had hij ook Gelderse paarden, waar we samen mee fokten. We zaten er helemaal in. Dat was echt een hele leuke tijd. Nu heb ik besloten dat ik zelf aan de slag ga om me in te zetten voor het ras. Daarom kocht ik deze week een Z2-geklasseerde stermerrie om mee te gaan fokken. Ze heeft oud tuigpaard bloed in zich, en het is de bedoeling om daar een Gelderse hengst op te zetten om het type paard te fokken waar ik in geloof. Misschien krijg ik het wel voor elkaar om een eigen stammetje op te zetten, maar dat is natuurlijk wel een meerjarenplan”, klinkt ze gedreven.

Tekst: Femke Verbeek

Bron: Hoefslag / Overname zonder bronvermelding en schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan.

Foto: Isabel Reintjes Fotografie

Vergelijkbare artikelen

Reacties