Linda van Gorkum rijdt 10 dagen op half-wilde paarden voor goed doel

Linda van Gorkum rijdt 10 dagen op half-wilde paarden voor goed doel

endurance
foto: Remco Veurink

Linda van Gorkum is vandaag vertrokken naar Mongolië, meldt Omroep West. De Boskoopse amazone doet mee aan de Mongol Derby, een zware competitie waarbij binnen tien dagen duizend kilometer af moet leggen. Ze doet niet alleen mee voor het avontuur, maar ook voor het goede doel.

1200 paarden

De amazone mag maar weinig bagage meenemen. Naast de kleding die ze aanheeft, is er alleen ruimte voor een slaapzak, een matje en wat eten. Van Gorkum rijdt in de tien dagen op 25 tot 27 verschillende paarden. Ze wisselt namelijk elke 40 kilometer van paard. “Soms heb je geluk en zijn ze een zadel gewend. Maar, dat gaat vaak niet het geval zijn.” Er zijn veertig deelnemers van over de hele wereld. Na een kleine rekensom komt dat er op neer dat er minimaal 1200 paarden nodig zijn. De volwassen paarden behoren tot clans in Mongolië en lopen meestal vrij rond. Ook vindt er tijdens het evenement een vetcheck plaats, zodat de paarden zo goed mogelijk verzorgd worden.

Half-wild

De paarden waarop de amazone gaat rijden, zijn namelijk half-wild. Normaal gesproken lopen de dieren vrij rond op de steppe. Hierdoor zijn sommige paarden ook bang voor mensen. “Het is heel moeilijk om je daar op voor te bereiden. In Nederland kan dat bijna niet,” aldus de amazone. Op een wild paard oefenen is volgens haar ook niet de oplossing. De kans dat je dan geblesseerd raakt is groot, dan kun je natuurlijk niet meer aan de race meedoen.

Neurofibromatose

Van Gorkum wil door de Derby te rijden geld inzamelen voor de Stichting Neurofibromatose. De negenjarige dochter van de amazone heeft deze chronische huid- en zenuwziekte. Hierzoor is zij op haar vijfde blind geworden naar aanleiding van een hersentumor. Van Gorkum wil geld ophalen zodat er meer onderzoek naar de ziekte gedaan kan worden. “Het is heel gek. Volgens de statistieken heeft één op de 3000 mensen deze ziekte. Maar de symptonen zijn heel variërend, dus mensen weten vaak niet wat het is.”

Mentale uitdaging

Al een paar maanden speelde de moeder met het idee om zich aan te melden. “Vorig jaar deden er twee Nederlanders mee. Die heb ik toen op de voet gevolgd. Ja, dan gaat het kriebelen.” In Nederland rijdt de amazone zelf al endurance, dus ze is al wat gewend. “Dat is zo rond de tachtig kilometer op een dag. Maar dat is natuurlijk niet tien dagen lang achter elkaar. Het is echt een mentale uitdaging. In een vreemd land, op vreemde paarden, op avontuur. Ik ben zelf al gek van paarden, maar deze reis gaat echt mijn grenzen verleggen.”

Bron: Omroep West

Foto: Remco Veurink

Reacties