Subtop: Merx scoort met halfbroers in Moergestel *interview*

Subtop: Merx scoort met halfbroers in Moergestel *interview*

Lilian Merx, Darkhill
Lilian Merx - Darkhill Hippiade 2015 © DigiShots

Lilian Merx was in goede vorm gisteren op de subtopwedstrijd in Moergestel. Met haar Darkhill (v. Uphill) won ze beide proeven ZZ-Zwaar. Met Veron (v. Pardon) scoorde ze 68,60% in de Prix St. Georges, daarmee moest ze enkel in Theo Hanzon haar meerdere erkennen. Hanzon, bij wie Merx al meerdere jaren traint, won deze rubriek met Empaire W (v. Jazz). Ook in de Grand Prix schreef hij de overwinning op zijn naam, deze keer met Sir Fashion (v. Sir Donnerhall).

Andersom verwacht

Met Darkhill scoorde Merx in de eerste proef 65,93%, in de tweede proef 67%. ‘Vooral in de eerste proef heb ik heel fijn gereden, het ging makkelijk en foutloos. Ik liep er de laatste tijd tegenaan dat de pirouettes in de proef lastig waren en die gingen vandaag heel fijn. De tweede proef was ook goed en foutloos, maar hij was een beetje moe dus ik moest er wat meer aan rijden. Qua punten had ik het eigenlijk andersom verwacht.’

Spanning

‘Met Veron was het een beetje spannend vandaag, het was meer dan een jaar geleden dat we op wedstrijd waren geweest. Hij deed heel goed zijn ding, maar ik moest er wel veel aan rijden voor mijn gevoel. Ik denk toch een beetje van de spanning, dat het niet zo vanzelfsprekend was als thuis. Ik heb er fijn en foutloos doorheen kunnen rijden, en ik ben heel tevreden over de proef.’

Eigen fokkerij

Veron en Darkhill zijn beide nakomelingen van de Elite-merrie Harla (v. Cocktail). Merx heeft de halfbroers zelf gefokt. De inmiddels zestienjarige Veron, heeft ze dus al een lange tijd onder het zadel. ‘Ik heb hem vanaf het begin af aan altijd zelf gereden. Hij gaat nu heel fijn en zijn galop is heel sterk. Hij krijgt nu veel meer afdruk in de draf en het is leuk dat ik dat vandaag terugzag in de proef. Daar scoorde ik ook beter op dan eerst!’

Toekomst voor Darkhill

‘Darkhill kan eigenlijk alles heel fijn, maar zijn karakter was moeilijk, nu wil hij super voor me werken. Ook met hem krijgt de draf meer afdruk en zijn galop komt steeds beter aan elkaar. Hij gaat steeds meer zitten en ik merkte vandaag in de pirouettes dat ik dat ook in de proef onder controle kan houden. We gaan lekker zo doorwerken naar de Lichte Tour en hopelijk nog verder. Momenteel zijn dit de enige paarden die ik rijd, daarnaast geef ik wel nog wat les. Samen met mijn vriend heb ik mijn eigen woonwinkel en online shop Intens Wonen. Wat anders, maar wel heel leuk!’

ZZ-Zwaar

Niels Bax won in beide proeven een tweede prijs met Guerlain (v. Hotline), hij scoorde 64,07% en 65,14%. Jurgen van Baal werd derde in de eerste proef met 63,14%, hij reed Cornflake (v. Dreamcatcher).

Lichte Tour: Hanzon en Vervoort

 Theo Hanzon scoorde met Empaire W 71,25% in de Prix St. George, goed voor de hoogste dagscore. Derde (68,16%) in deze rubriek, na Merx, was Suzanne van de Ven met Vdv D’avicci (v. Jazz).

De Inter I rubriek werd gewonnen door Laurie Vervoort en Chester (v. Tuschinski). De combinatie scoorde 66,03%. Met 63,68% werd Charlotte van der Steen tweede met Don’t Worry (v. Diamond Hit).

Zware Tour: Van den Dries, Moreira Laliberte en Hanzon

Denise van den Dries schreef met De Vito (v. Oscar) de overwinning in de Inter 2 op haar naam, ze scoorde 66,62%. Ynes Hendriks werd tweede (65,96%) met Cilian O-Pardi (v. Sandreo).

De Canadese amazone Naima Moreira Laliberte en Statesman (v. Sandro Hit) wonnen de U25 rubriek met 68,46%.

De Grand Prix wonnen Theo Hanzon en Sir Fashion met een score van 69,46%. Zij werden gevolgd door Agaath van der Lei en VRB Group’s Caron (v. Florencio), deze combinatie scoorde 66,47%.

Jeugd: Neville en Van den Herik

Mede dankzij de finale van de Greenpoint Kostendrukkers Cup die dit weekend plaatsvond, waren de jeugdrubrieken in Moergestel niet erg drukbezet. Lauren Neville won (62,50%) bij de Junioren met Valentino (v. Osmium), die eerder voor Platinum Stable werd uitgebracht door Britt van der Panne.

Bij de Young Riders ging de overwinning naar Lotte van den Herik met de San Remo-nakeomeling Winner. Zij scoorde 67,21%.

Tekst: Milou van Engeland

Bron: Hoefslag (mag niet overgenomen worden)

Foto: DigiShots

Reacties