Blog Koosje Mulders I ‘Lieve Facebookmaffia, hou toch eens op’

Blog Koosje Mulders I ‘Lieve Facebookmaffia, hou toch eens op’

Afgelopen week was het aan alle kanten weer eens raak. De Facebookende zeurpieten grepen ieder, maar dan ook echt ieder, nieuwsberichtje aan om de Nederlandse dressuurtop aan te vallen.

‘Kap toch eens!’

Anky schreef een column in de Telegraaf over organisatorische verbetering en kreeg kritiek op haar rijden. Edward en Hans Peter meldden hun tweede paard af voor het NK vanwege de hitte en moesten het ontgelden omdat ze Zonik en Dream Boy (verplicht voor het WK) wel lieten lopen. Marlies reed op het NK in zomertenue en werd bestempeld als a-sociaal, omdat ‘haar paard zijn jasje niet uit kan trekken’ (serieus??!).

En toen de KNHS uiteindelijk het juiste besluit nam om de Grand Prix op te schuiven, ook vanwege het weer, was het volgens velen al te laat. Vorig jaar schreef ik rond deze tijd al een blog over de negativiteit in de dressuur. Misschien kunnen we concluderen dat meningen aan warmte onderhevig zijn en dat we met hogere temperaturen niet alleen evenementen maar ook Facebook moeten aflasten haha. Toen was ik nog heel netjes, nu wil ik alleen maar zeggen: kap toch eens!

‘Kritiek mag, maar wel opbouwend’

De term rollkurmaffia popt met regelmaat op, maar ik vind ‘Facebookmaffia’ inmiddels meer op zijn plaats. Natuurlijk mag iedereen kritisch zijn, maar wees dan ook opbouwend. Stel vragen in plaats van direct conclusies te trekken en oordelen te vellen terwijl je misschien niet eens van de hoed en de rand weet. Ik vraag mij bijvoorbeeld juist af wat deze mensen hier mee denken te bereiken. Wat is het hogere doel? Er zijn in Nederland honderdduizenden mensen die iedere dag met volle teugen genieten van hun paard. Ze mogen toch allemaal zelf weten hoe ze dat doen? Als de liefde en het respect voor het paard maar leidend is. Ja, er zijn helaas ook ruiters die er slechte praktijken op na houden, maar ik betwijfel of dat groepje zich iets aantrekt van de opmerkingen op social media.

‘Hatelijke reacties werken averechts’

Als je het mij vraagt, gaat het over het algemeen niet altijd mis bij de professionele topruiters die al decennia in het vak zitten. En dan nog zouden hatelijke reacties mijns inziens eerder averechts werken. Je helpt namelijk op deze manier niet de zogenaamde foute manier van rijden om zeep, maar wel de gehele sport. Hoe moet de maatschappij op den duur de paardensport nog accepteren als nota bene de ruiters zelf steen en been klagen dat het dierenmishandeling is? Voor een buitenstaander is de nuance tussen verschillende wijzen van trainen niet te begrijpen, zeker niet als er ongenuanceerd over geschreven wordt.

‘Enkel op het NK?’

En dan heb ik nog twee vragen. Waarom liggen alleen de topruiters altijd onder vuur en waarom vooral de dressuur? Toen vorige week donderdag en vrijdag de hitte het gesprek van de dag was, ging het alleen maar over het NK. Terwijl er genoeg berichten verschenen over allerlei andere wedstrijden, in alle disciplines, maar daar werd opvallend genoeg amper op gereageerd. Gebeurt die dierenbeulerij dan echt nergens anders? Zijn er geen springruiters die af en toe aan een paardenmond trekken? Of menners die met te warm weer op concours gaan? Of ligt het aan mijn algoritme op Facebook?

Ik hoop van harte dat er mensen zijn die mijn vragen gegrond (!) kunnen antwoorden en roep ze dan ook graag op om te reageren. Wie weet kan ik dan iets meer inzicht krijgen in de beweegredenen en het beter begrijpen.

Reacties