Lieke Josephus Jitta: “Als je paard goed opgevoed is, is bitloos niet...

Lieke Josephus Jitta: “Als je paard goed opgevoed is, is bitloos niet moeilijker dan met bit”

0 1771
Lieke Josephun Jitta met Pep Castell (links ) en Archenero (rechts) © Stephanie Hofsink

Lieke Josephus Jitta is sinds woensdag met haar twee PRE’s Pep Castell (v. Caramelo XI) en Archenero (v. Ocioso XII) Z-startgerechtigd, maar omdat het bitloos rijden niet wordt toegestaan in het Z kan ze vooralsnog niet aan start verschijnen om winstpunten te verzamelen. De amazone is niet tegen het rijden mét bit, maar merkte dat ze helemaal geen bit nodig had om haar paarden fijn te laten lopen. 

Passie voor de sport

Ze vertelt over hoe het allemaal is begonnen: “Toen ik jong was ben ik gewoon op de manege begonnen met paardrijden. Op de middelbare school ben ik gestopt, maar uiteindelijk ben ik via een vriendin van mijn moeder weer gestart met de paarden. Zij had een paard dat mocht verzorgen. Uiteindelijk ben ik zelfs Deurne gaan doen en heb ik mijn eerste eigen paard gekocht.”

Allemaal bitloos

In het begin was de amazone nog helemaal niet geïnteresseerd in het bitloos rijden, maar dat kwam voornamelijk omdat ze er ook niet mee bekend was. “Toen ik mijn eigen paard had gekocht, liep ik tegen het probleem aan dat hij heel erg rond en van het bit af bleef lopen. Daarom ben ik via de instructrice die ik toen had het rijden zonder bit gaan proberen en dat beviel meteen heel erg goed! Dat paard van toen heb ik niet meer, maar sindsdien rijd ik alle paarden die van mezelf zijn bitloos.”

Hetzelfde

“Voor mij als ruiter was op deze manier rijden niet per se anders dan met bit, omdat je gewoon precies hetzelfde moet blijven doen als dat je doet als je paard wel met bit loopt. Het rijden is hetzelfde, alleen bij het bitloos rijden heb je wel dat je paard sneller zwaar in je hand wordt. Je moet er dan op letten dat je daar niet in mee gaat”, legt ze uit. “Maar als je het mij vraagt is het rijden met bit hetzelfde als het rijden zonder bit. Je wil tenslotte hetzelfde bereiken.”

Archenero ©Colinda Sieljes

Twee paarden

Op dit moment is de amazone met allebei haar paarden Z-startgerechtigd. “Ik heb twee PRE’s van 10 en 11 jaar oud en die rijd ik allebei bitloos. Pep Castell heb ik vanaf dat hij twee is en Archenero heb ik sinds vier jaar. Ik heb hem van mensen gekocht omdat hij niet te berijden zou zijn, maar inmiddels is hij ook Z klaar. Pep Castell heb ik bitloos zadelmak gemaakt en dus altijd zo gereden, Archenero is vroeger wel met bit gereden, maar bij mij dus ook alleen maar zonder.”

Heet

“Het is een beetje lastig vergelijken omdat ik allebei mijn paarden alleen maar bitloos heb gehad. Pep Castell schuimt altijd heel erg. Men zegt altijd dat schuimen goed is, hij heeft nooit een bit in gehad en schuimt dus altijd. Ik vind het zelf heel fijn rijden. Spaanse paarden kunnen best wel heet zijn, dat zijn ze ook, maar ik ben van mening dat als je je paard goed opvoed en hij weet waar hij aan toe is, het rijden zonder bit niet moeilijker is dan met een bit.” 

Geen obstakel

De amazone vervolgt: “Mijn paarden weten waar ze aan toe zijn. Ik kan in rengalop met ze over het strand en als ze moeten stoppen, hoef ik er niet aan te gaan hangen om ze te laten stoppen. Daarbij kunnen ze wel heel heet zijn. Dat blijft. Dat is met bit, maar ook zonder bit, voor mij is het geen obstakel.”

In het Z

Pep Castell ©Privébezit

In het Z is het vooralsnog niet toegestaan om bitloos te starten. “Ik ga niet met bit starten om maar in die klasse te rijden. Bitloos bevalt mij gewoon goed en ik ben niet per se tegen het bit, iedereen moet doen wat hij zelf wil, maar voor mij hoeft het niet. Dus mijn paarden krijgen in ieder geval geen bit in. Ik heb nu dus twee paarden waar ik niet meer mee ga starten. Daarom heb ik mijn startkaart ook opgezegd. Je mag wel Z1 HC starten, ik vind wedstrijden leuk, maar niet zo leuk dat ik er geld aan uit ga geven zonder er iets voor terug te krijgen.”

Startkaart opzeggen

“Ook vind ik dat ze nog beter getraind moeten zijn om in het Z te starten. Ik ga ze wel nog één keer HC starten op een wedstrijd voor Barokke paarden om te kijken hoe ver ik ben. Daarna zeg ik mijn startkaart op, ik activeer hem weer als het is toegestaan om bitloos te starten. Een tijdje terug had ik nooit gedacht het Z te halen, want ik ben gewoon een recreatieve ruiter die het voor de lol doet.”

Niet altijd makkelijk

“Het is niet altijd even makkelijk op wedstrijd, zeker niet als je bitloos rijdt én een Spaans paard hebt.  Ik merk wel, ondanks dat het niet zou mogen, dat juryleden erover struikelen. Ze zeggen het niet, maar je ziet het terug in de beoordeling. Het is niet altijd makkelijk om op deze manier je punten bij elkaar te rijden.” Een echt concreet doel heeft ze amazone niet. “Op het moment dat het rijden zonder bit wordt toegestaan ga ik zeker verder, Grand Prix is niet mijn doel, maar het is zeker leuk om te kijken hoe ver ik met deze paarden kan komen”, besluit ze lachend. 

Tekst: Elaine Duurham

Bron: Hoefslag (overname zonder bronvermelding en toestemming via webredactie@mediaprimair.nl niet toegestaan)

Foto: Stephanie Hofsink

 

Reacties