Leopold van Asten: “Het is afwachten hoe het loopt”

Leopold van Asten: “Het is afwachten hoe het loopt”

Leopold van Asten
Leopold van Asten - VDL Groep Miss Untouchable CH Mierlo 2019 © DigiShots

Springruiter Leopold van Asten heeft dit weekend vier paarden meegenomen naar het Belgische Lier. VDL Groep Hutch (v. Numero Uno), VDL Groep Miss Untouchable (v. Chacco Blue), VDL Groep Urane de Talma (v. Argentinus) en VDL Groep Nino du Roton (v. Iron Man van de Padeborre). Hij is blij dat er überhaupt weer wedstrijden georganiseerd worden, maar vertelt ook dat hij de 4*- en 5* wedstrijden wel mist. “Het is op deze manier een stukje moeilijker om op niveau te blijven”.

“Tot nu toe gaat het heel goed, de paarden springen echt super”,  vertelt Van Asten over de afgelopen twee dagen. “Miss Untouchable heeft donderdag een inlooprondje gesprongen in het 1.40 en dat deed ze heel goed. Vrijdag heb ik de Ranking gereden en toen werd ze derde. Een foutloze ronde met een goede en snelle barrage”.

Hoge verwachtingen

Ook de zevenjarige Nino du Roton laat zich van zijn beste kant zien. “Hij was donderdag achtste en vrijdag tweede, hij voelt ook echt goed. Ik rijd Nino sinds begin dit jaar, ik heb hoge verwachtingen van hem. Hij springt heel goed en ontwikkelt zich steeds beter, heel constant”.  Urane de Talma is na een tijdje ook weer mee op wedstrijd. “Gister en eergisteren werd ze derde en reden we een ronde foutloos in het 1.45. Ze springt vaak foutloos en we zijn weer hard aan het opbouwen zodat we straks de overstap kunnen maken naar het volgende niveau”.

Van Asten rijdt vandaag de Rankingsproef met Hutch. “Hij is pas acht en ontwikkelt zich nu al super. Hij heeft een paar keer een rankingproef gelopen en hij springt heel hoog. Daar heb ik ook hoge verwachtingen van”. Ook zijn toppaard Miss Untouchable is mee. “Zij heeft geen uitleg nodig”, lacht de springruiter. “Het is op het moment nog steeds mijn eerste paard en springt al een hele tijd constant en goed mee. Ze heeft dit jaar al twee grote prijzen gewonnen waaronder die in Peelbergen. Later in Bonheiden werd ze tweede en nu in Lier weer derde. Ik ben tot nu toe erg tevreden over de paarden”.

Planning

Van Asten blikt terug op de wedstrijdstop: “We zijn weer terug in het ritme, al moesten de paarden er natuurlijk wel weer even inkomen. Het was fijn dat we het Nederlands Kampioenschap daarvoor konden gebruiken, daarnaast zijn er genoeg drie- en viersterren wedstrijden geweest om ze weer op te bouwen. De paarden zijn weer op peil”.

Hij vervolgt: “Toch is het wel moeilijk om op niveau te blijven omdat er geen vier- of vijfsterrenwedstrijden worden georganiseerd. Op St. Tropez na, maar het is moeilijk om daartussen te komen. Dat stukje ervaring en ritme mis ik wel een beetje. De coronamaatregelen hebben natuurlijk wel invloed op de plannen van dit jaar. Er worden een stuk minder grote evenementen georaniseerd. Ze worden stuk voor stuk afgelast, wat natuurlijk begrijpelijk is. Maar hierdoor kan je niet echt ver vooruit plannen”.

Olympische Spelen

Omdat er veel evenementen afgelast worden, betwijfelt Van Asten of Tokio in het vooruitzicht ligt. “Ik weet nog niet of ik naar Tokio ga, dat is nog ver weg. Zoals de ontwikkelingen in de wereld nu gaan lijkt het me lastig om zo’n evenement te organiseren. Het is allemaal afwachten en in die zin nog best ver weg voordat je je uberhaupt op de belangrijke wedstrijden kan laten zien”.

Vandaag zal Van Asten met Huts de ring betreden in de Medium Tour, die ook geldt als rankingsproef. Morgen zal Miss Untouchbale te zien zijn. “Ik heb er een goed gevoel over”, vertelt hij.  De komende tijd hoopt de springruiter door te gaan zoals het nu gaat. “Ik hoop dat ik in oktober naar St. Tropez kan voor een viersterren wedstrijd. Voor de rest zal er dit jaar niet heel veel meer te doen zijn. We rijden nog een paar keer mee in De Peelbergen, maar wat grote concoursen betreft is het gewoon afwachten hoe het loopt”.

Zidane

Zijn toppaard Zidane ging vorige jaar met pensioen en geniet daar nu optimaal van. “Zidane loopt in de wei en heeft het daar echt super naar zijn zin. Samen met zijn maatje Ushi staat hij bij mij thuis op het land en heeft hij een goed leven. Hij vermaakt zich goed”.

Bron: Hoefslag / Overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan.

Foto: DigiShots

Reacties