Leonie Evink: “Ze willen graag dat hij Grand Prix gaat lopen”

Leonie Evink: “Ze willen graag dat hij Grand Prix gaat lopen”

Leonie Evink
Leonie Evink& Mees 497 Foto: RM Fotografie

De achtjarige Mees 497 Sport Elite (v.Tymon 456) is verkocht aan de Zweedse stoeterij Aftonmora Friesians. De Friese hengst kwam uit in de Lichte Tour met Leonie Evink. Zij zal de hengst voorlopig blijven rijden en uitbrengen in Nederland.

Promotie

Evink vertelt “Het is de bedoeling dat hij bij mij blijft om door te gaan zoals we bezig waren. De eigenaren willen heel graag dat hij Grand Prix gaat lopen.” Aftonmora Friesians is een Zweedse stoeterij voor Friese paarden. “Ze hebben sinds een jaar of zes Friese paarden en hun liefde voor het ras is alleen maar groter geworden. Hun doel is om Friezen nog meer te promoten in de sport. Ik had de eigenaren al eerder ontmoet omdat Stal Henswoude, waar Mees staat, weleens handel met ze had gedaan. Ook heb ik voor hun een merrie gereden. Ze hebben ongeveer zes merries waar ze zelf mee fokken.”

Samenwerking

“De eigenaresse geef ik één keer per week online les. Ze hebben ook de vader van Mees, Tymon 456, Siert 499 en Sipke 450 op stal. Om de week lest ze met Sipke of de vijftienjarige Sybrand. Toevallig was ik afgelopen weekend in Zweden, dat was voor de verkoop al afgesproken. Het was leuk om het over Mees te hebben en ik vind het een plezierige samenwerking” vertelt de amazone. De stoeterij heeft ook bekend gemaakt Alke 468 te hebben aangeschaft. De hengst past met zijn kwaliteiten en bloedvoering goed bij de Friese paarden in Scandinavië.

Zware Tour

Over Mees vertelt ze “Tot en met de Lichte Tour is het wel te doen als je stabiel rijdt. De overstap naar de Zware Tour vind ik een grote stap. Hij pakt alles tot nu toe wel redelijk makkelijk op. Het kost tijd totdat hij sterk genoeg is om een hele proef te kunnen lopen. Hij springt al wat eners en doet ook al wat piaffe en passage. Ik denk dat ik er nog wel een jaar voor nodig heb. Het is een kwestie van veel krachttraining en de tijd geven om de kracht te ontwikkelen. Hij geeft niet het gevoel dat hij het er heel zwaar mee heeft. Deze stap kost tijd en dat is prima, ik wil hem graag heel houden.”

Doel

De combinatie neemt tussendoor wedstrijden mee in de Lichte Tour. “In de baan kan ik nog genoeg knutselen zodat hij nog beter wordt. Hij is immens groot en heeft veel kracht dat steeds beter in goede banen geleid kan worden. Het is een kwestie van soepel maken in het gewone werk waardoor de zwaardere oefeningen makkelijker gaan. Het is de bedoeling om hem in oktober weer te starten. Ik wil graag nog stabieler rijden in de Lichte Tour en 70% kunnen rijden. Dat is mijn doel en daar streven we naar” vertelt Evink enthousiast. (MK)

Bron: Hoefslag / Overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan

Foto: RM Fotografie

Reacties