Leon Rutten: “Het helpt dat Nederland een heel innovatief paardenland is”

Leon Rutten: “Het helpt dat Nederland een heel innovatief paardenland is”

0 3555
Zadel, zweetbladen
Leon Rutten, uitvinder van de SaddleClip, vertelt aan de Gelderlander over zijn uitvinding. Zijn SaddleClip wordt op dit moment gebruikt voor een onderzoek van de FEI.

De FEI onderzoekt het effect van warmte en vochtigheid op wedstrijdpaarden. “De SaddleClip wordt gebruikt om de trainingsintensiteit van paarden te analyseren”, legt Rutten uit. “Het ritme, de symmetrie van de passen. Die worden door het apparaatje waargenomen en kunnen vervolgens worden geanalyseerd.”

Meester in verbergen

Het doel van Rutten is om blessures voor een groot deel te voorkomen. Vaak is het niet te zien wanneer een paard een beginnende blessure heeft. Volgens Rutten zijn paarden “een meester in het verbergen van gebreken”. Hij vertelt: “Als er afwijkingen zijn kunnen wij op basis van de hoeveelheid data die we al hebben verzameld een goed beeld schetsen van de problemen.”

“Je meet verschil in kracht links en rechts. Het paard gebruikt de voeten kruislings. Dat is nooit precies gelijk. Maar bijvoorbeeld bij overtraindheid wordt het verschil tussen links en rechts groter. Dat is uit de metingen te analyseren, nog voordat de ruiter het zelf merkt. Als je het met het blote oog kan zien, ben je eigenlijk al te laat”, stelt de ondernemer.

Automatisering

Rutten heeft zelf ook paarden en is ermee opgegroeid. “Ik heb altijd gereden. Maar mijn talent lag meer op het gebied van automatisering. Toen mijn vrouw een keer een blessure had, was er ook een paard met een beenblessure. Voor mijn vrouw kwam een hele berg apparatuur in huis, terwijl er voor paarden niets was. Daar heb ik me over verbaasd. Dus ben ik zelf maar aan het knutselen gegaan”, zegt hij. “Eerst met wat losse chips en wat duct tape. Ik ben twee jaar bezig geweest voordat het op de markt kon worden gebracht.”

Enorme eer

“Ik vind het een enorme eer dat de FEI deze SaddleClip heeft uitgekozen om hun onderzoek mee te doen,” vertelt Rutten. “Er zijn op de wereld twee grote concurrenten. Het hoofd research van de FEI heeft een half jaar marktonderzoek gedaan in de paardensport en kwam uiteindelijk bij ons uit. Het helpt dat Nederland een paardrijland is. Een heel innovatief paardenland. Mensen als Tineke en Ineke Bartels en Tim Lips gebruiken onze clip al, net als diverse wereldkampioenen.”

Bron: De Gelderlander

Foto: Shutterstock

Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 120)

Reacties