Leeftijdgebonden dressuurrubrieken voor ponyruiters

Leeftijdgebonden dressuurrubrieken voor ponyruiters

0 1540
leeftijdgebonden ruitertje kind pony wedstrijd

De KNHS houdt in april en mei een pilot met leeftijdgebonden dressuurrubrieken voor ponyruiters. Op proefwedstrijden in de regio’s Brabant, Limburg en Zuid-Holland wordt dus niet gekeken naar de hoogte van de pony.

Het doel is om kinderen met leeftijdsgenootjes te laten rijden, waardoor wedstrijden rijden leuker wordt.

Dezelfde leerfase

Volgens de KNHS bevinden kinderen van dezelfde leeftijd zich in dezelfde leerfase en hebben ze dezelfde motoriek. Paardensport is de enige sport waarbij kinderen samenwerken met een dier, stelt de KNHS, en dit vraagt best wat van een kind, zowel lichamelijk als geestelijk.

Sporten met leeftijdsgenoten leidt tot meer plezier, zo blijkt uit onderzoek. “De KNHS houdt daar in haar wedstrijdsportaanbod graag rekening mee.”

Winstpunten

Tijdens de pilotwedstrijden rijden kinderen van dezelfde leeftijd dus met verschillende maten pony’s tegen elkaar.  De kinderen blijven rijden in de dressuurklasse waar ze nu ook in rijden en de winstpunten tellen gewoon mee.

Vier rubrieken

Er zijn vier rubrieken voor de ponyruiters:

-Voor kinderen van 6 en 7 jaar.
– Voor kinderen van 8 tot en met 11 jaar.
– Voor kinderen van 12 tot en met 14 jaar.
– Voor de jeugd van 15 tot en met 18 jaar.

Deelname in een leeftijdsgroep is mogelijk vanaf de dag dat de startleeftijd is bereikt.

Testwedstrijden

Als de vier testwedstrijden in Werkendam, Kessel, Leende en Panningen positief uitpakken, kunnen meer wedstrijdorganisaties die van 1 juni tot en met half september 2019 een ponywedstrijd uitschrijven, deze jeugdrubrieken in de dressuur meenemen.

Bron: KNHS

Foto: Digishots

Reacties