Laurens van Lieren: “Hexagon’s Ego is een heerlijk paard om mee te...

Laurens van Lieren: “Hexagon’s Ego is een heerlijk paard om mee te werken”

Laurens van Lieren - Imposant Lh
Laurens van Lieren - Imposant Lh Pavo Cup 2017 © DigiShots

Laurens van Lieren kwam op de subtopwedstrijd in Den Dungen aan de start met de door hemzelf gefokte hengst Hexagon’s Ego (v Negro). De combinatie noteerde een percentage van 69,63% in de Intermediaire II.

“Nog niet in de buurt van zijn waanzinnige potentie,” vindt Van Lieren. “Ik wil heel graag nog de puntjes op de i en dan voor een percentage van rond de 75 procent.”

Ushimanda

Egro werd geboren uit de Rubiquil-merrie Ushimanda, die ook de moeder is van de KWPN goedgekeurde hengst Double Dutch (v Johnson). “Toen hij nog bij mijn vader stond, had ik al een aandeel in Ego. Jeanine Nieuwenhuis reed hem tot het Z2 en toen ik voor mezelf begonnen ben, heb ik hem meegenomen.”

Verschillende amazones reden de hengst, omdat Van Lieren Ego met zijn 1,65 meter wat klein vond voor hemzelf. “Ik werd altijd wat ongeduldig als er iemand op zat en het ging niet helemaal naar mijn zin. Dat gaat me aan het hart. Hij was het perfecte paard voor Lynne (Maas, red.), met wie ik toen nog een relatie had. Maar zij had het te druk. Een aantal maanden geleden ben ik hem zelf fanatiek gaan trainen, eigenlijk met het oog op de verkoop.”

Hengstenkeuring

Vader Leunus van Lieren drong er bij zijn zoon op aan toch de wedstrijdring met Ego te betreden. “Omdat hij met de 3-jarige hengst Latino (v Glock’s Toto Jr.) uit dezelfde lijn naar de hengstenkeuring gaat. Die stam staat al heel hoog qua sportindex, maar een mooie prestatie van Ego wilde hij er graag nog even bij.”

Laurens van Lieren is tevreden over zijn wedstrijddebuut met de tienjarige hengst. “Hij heeft een geweldige mentaliteit en hij liep fantastisch. Het is een heerlijk paard om mee te werken. Het was even afwachten hoe hij is in de baan, maar hij gedroeg zich voorbeeldig. Het was heerlijk rijden.”

Veel body

Bovendien kreeg Van Lieren ook in Den Dungen te horen dat de hengst hem absoluut past. “Lynne had het me ook al eens gezegd. Ego is misschien niet groot, maar heeft wel veel body. Nu ga ik er echt lekker zelf mee de ring in. Het ligt aan zijn ontwikkeling wanneer dat is. Eigenlijk wil ik thuis weer verder doortrainen en dan nog een keer Inter II starten of meteen Grand Prix. Ego heeft een heel erg natuurlijk talent voor de piaffe en passage, maar het belangrijkste is het basiswerk. Ik zie graag dat hij de oefeningen met gemak doet en balans houdt. Het kost tijd om dat de hele proef vol te houden.”

Imposant

Vanavond komt de ruiter nog aan de start van de finale van de Subli Cup, tijdens Jumping Amsterdam. Bij de vijfjarige paarden komt hij in de ring met Imposant (v Everdale), die hij vanaf zijn derde jaar onder het zadel heeft. “Hij is van een investeerder en hebben we gekocht bij Gert Jan van Olst. Hij komt uit de merrie Marybelle, die ook de moeder is van de KWPN-hengst Westenwind.”

Van Lieren kijk ernaar met de ruin de finale te rijden. “Imposant is een heel fijn paard en hij kan heel goed bewegen. Hij kan draven voor een negen en dat is leuk om aan het publiek te laten zien.”

ZZ-Zwaar

In Den Dungen won Stefan Passchier beide proeven in het ZZ-Zwaar. Hij stuurde de Sandro Hit-dochter Sienna D naar 65% en 65,5%, hiermee mocht hij twee oranje linten ophalen.

Nikki Stehouwer en Giorgio Apache NS (v. Apace) behaalde een tweede plaats in de eerste proef. In de tweede proef was het Laura Lodewijk die met Zonnehoeve’s Formidable (v. Sandreo), tweede werd.

Lichte Tour

De Lichte Tour winst ging naar Karen Nijvelt en Dreamboy M (v. Maestro) met 68,82%. Charlotte Fry reed For Your Eyes Only (v. Lord Leatherdale) met 67,28% naar de tweede plaats.

Charmeur wint Zware Tour

Madeleine Witte-Vrees en de KWPN hengst Charmeur (v. Florencio) schreven de Zware Tour rubriek op hun naam. Dat deed de combinatie met bijna 72%, net geen Olympische kader-score. Laurens van Lieren werd met Hexagon’s Ego tweede.

Bron: Hoefslag / Overname zonder bronvermelding en toestemming via webredactie@mediaprimair.nl niet toegestaan

Reacties