Laura Zwart: ‘Ik ben door een heel diep dal gegaan’

Laura Zwart: ‘Ik ben door een heel diep dal gegaan’

0 5716
Laura Zwart - Lumen Express
Laura Zwart - Lumen Express KNHS Indoorkampioenschappen 2016 © DigiShots

Tijdens de Subtopwedstrijd in Sonnega viel er weinig te klagen over de kwaliteit van de deelnemende combinaties. Over de gehele dag werden er mooie proeven en dito scores verreden. De meest opvallende uitslag was die van Laura Zwart met haar voshengst Lumen Express (v Vivaldi), zij noteerden in de Lichte Tour een score van boven de 70 procent.

Twee jaar geleden viel de amazone van een paard en brak daarbij haar ribben. Een periode van veel pijn, ziekenhuisbezoeken, onzekerheid en uiteindelijk een operatie braken aan.

Tussen de oren

Zwart vertelt: “Na het breken van mijn ribben bleef ik veel pijn houden, en er bleek uiteindelijk dus veel meer aan de hand te zijn. De meest erge ziektes kwamen voorbij als mogelijke diagnose, maar steeds hadden de dokters het mis. Er werd mij zelfs verteld dat de pijn tussen mijn oren zat, maar dat was absoluut niet het geval. Gelukkig ontdekten ze bij het UMCG wel wat er echt aan de hand was, namelijk een holte in mijn ruggenmerg en een scheurtje in het ruggenvlies.”

Diep dal

Het bleek een behoorlijk zeldzame aandoening te zijn. “Hier ben ik aan geopereerd, maar de napijn van de operatie was nog erger dan de pijn die ik voor die tijd al had. Ik ben echt door een heel diep dal gegaan en kon mij niet meer voorstellen dat ik ooit nog weer de ring in zou komen. Maar vandaag was het dan toch zover. Lumen Express voelde in de training zo fijn aan, dat ik het nu aandurfde om weer te gaan starten en ik had het ook echt nodig om mijn gedachten te kunnen verzetten. We reden de baan in en er ging echt een knopje bij Lumen Express om, alsof hij aanvoelde dat dit ons moment was.”

Persoonlijk record

De hengst hielp de amazone door de proef, vertelt ze. “Want na afloop was ik wel kapot, conditioneel heb ik nog een inhaalslag te maken. Super leuk dat we ons PR in de Prix St. Georges hebben verbeterd tijdens dit toch al bijzondere moment. Jammer dat we een foutje in een serie hadden zitten. Ik ben zijn eigenaren heel erg dankbaar dat zij het geduld hebben gehad en Express bij mij hebben laten staan, ondanks dat ik sinds september niet meer heb kunnen starten vanwege mijn rug. Zij zijn mij altijd blijven steunen, heel bijzonder! De rit van vandaag smaakt naar meer, aankomend buitenseizoen kunnen we hopelijk de overstap naar de Grand Prix maken.”

Overige rubrieken

Laura was zichtbaar geëmotioneerd tijdens de prijsuitreiking. Zwart: “Dit was een overwinning op mijzelf, die uitzichtloosheid van het afgelopen jaar was verschrikkelijk. De kop is er af, nu kan ik weer meer vooruit kijken!”

Het ZZ-Zwaar kwam op naam te staan van Sarah Miocevich met haar stoer bewegende Armani (v. Tuschinski). Zij reden naar een score van64,29%.

Jeanine Nekeman deed goede zaken in de Zware Tour. Zij reed de U25 proef met Vlingh (v. Flemmingh) en scoorde, mede dankzij de fijne piaffe-passage tour, 68,78%.

De Lichte Tour werd gewonnen door Annemieke Vincourt en Diede Dieni, zij overschreden de magische 70% grens met hun score van 70,37% in de Prix St. Georges.

Hier vind je alle uitslagen van de wedstrijd in Sonnega.

Tekst: Jolanda de Nekker

Bron: Hoefslag / Overname zonder bronvermelding en toestemming via webredactie@mediaprimair.nl niet toegestaan

Reacties