Laura Hoitsema: “Als je denkt dat het niet erger kan, wordt het...

Laura Hoitsema: “Als je denkt dat het niet erger kan, wordt het nog erger”

Stichting Paard in Nood Spanje

Spanje is zwaar getroffen door het coronavirus. Daar merkt ook Laura Hoitsema de gevolgen van bij haar stichting Paard in Nood Spanje. De stichting vangt magere en mishandelde paarden op die later worden herplaatst.

Vermagerd en mishandeld

Hoitsema heeft inmiddels al 2225 paarden in Spanje gered. “We vangen paarden op die verwaarloosd en sterk vermagerd zijn, of in de ergste gevallen ook mishandeld. Ik word gebeld door de politie of anonieme tipgevers. We gaan dan kijken en traceren in samenwerking met de politie de eigenaren. Als dan blijkt dat de paarden inderdaad ernstig verwaarloosd zijn, dan nemen we ze in beslag.”

Stichting opgericht

Voor ze naar Spanje vertrok, werkte Hoitsema in Nederland met probleempaarden. “Dat was mijn werk, ik reed heel Nederland door om mensen te helpen. We hadden zelf de paarden aan huis, maar waren Nederland een beetje zat, dus zijn we geëmigreerd naar Spanje. Op een dag werd ik gebeld door een vriend. Hij fietste in de bergen en zag een hele kudde magere paarden. Ik ben er naartoe gegaan en ik had nog nooit zulke paarden in het echt gezien, die zo mager waren en nog konden leven. ‘Is er niemand die hier iets aan doet?’ vroeg ik me af, toen ben ik naar Nederland gevlogen en heb ik de stichting Paard in Nood Spanje opgericht.” De stichting is op 15 juni 2012 opgericht en bestaat nu dus bijna acht jaar.

‘Rijk dat ik dit mag doen’

In Spanje ziet Hoitsema de meest vreselijke gevallen. “Ik kom van alles tegen; paarden waarvan je niet beseft dat ze nog kunnen leven, paarden die in elkaar geknuppeld zijn, paarden die aan alle vier de benen zijn vastgebonden, paarden die al jaren in een stal staan. Het is heel extreem wat ze zien, echt om te huilen. Telkens als je denkt dat het niet erger kan, dan wordt het nog erger. Het duurt enkele maanden om de meeste paarden op te knappen. Als een paard echt verwaarloosd is, blijft hij bij ons totdat de rechtszaak van de eigenaar voorkomt. Er kan een boete en een gevangenisstraf tot wel vijf jaar op mishandeling staan. Als we de zaak gewonnen hebben en het paard is opgeknapt, mag het herplaatst worden. Vaak gaan de paarden naar Nederland of België. Het is heel dankbaar werk, het mooiste wat ik ooit heb gedaan. Ik ben zo rijk dat ik dit mag doen.”

Dubbel zo hard werken

Paard in Nood Spanje draait voornamelijk op vrijwilligers en donaties. “We krijgen geen subsidies en zijn volledig afhankelijk van donaties, daarbij hebben we een ANBI-status. Daarnaast organiseren we ruitervakanties en vakanties voor kinderen. Normaal werken we met studenten en vrijwilligers, in deze periode zijn er meestal tussen de 15 en 20 vrijwilligers en stagiaires. Die zijn nu bijna allemaal terug naar Nederland, we zijn nu met zes man. Het is dus dubbel zo hard werken en de vakantiehuizen staan leeg. Voer is slecht te krijgen en onze hoefsmid en veearts zitten in een dorp waar het coronavirus is, zij kunnen niet meer komen. Het coronavirus is voor iedereen een drama, ook voor ons.”

Drama

Vanuit Nederland worden er volop acties opgezet om Hoitsema en haar stichting te helpen. “Mensen zijn echt druk bezig met de sponsoring. Afgelopen week hebben we twee grote vrachtwagens met ruwvoer uit Nederland binnengekregen. Daarmee zijn we weer twee weken veilig. Ik kijk per week vooruit, momenteel staan er 200 paarden dus dat is echt veel. We kunnen nu ook geen nieuwe paarden meer opnemen, ik wil eerst deze paarden veiligstellen. Als de coronacrisis is afgelopen verwacht ik het grootste drama. Veel Spanjaarden zijn hun werk kwijtgeraakt, ik ben bang dat er dan heel veel nieuwe paarden komen.”

Op de Facebookpagina Los Caballos Luna vind je verschillende indrukwekkende foto’s van de mishandelde en herstelde paarden.

Bron: Hoefslag/Overname zonder bronvermelding en toestemming via webredactie@mediaprimair.nl niet toegestaan.

Foto: Paard in Nood Spanje

Reacties