Lars Pronk: “Asterhof’s Magic Gold is voor ons een gouden ponyhengst”

Lars Pronk: “Asterhof’s Magic Gold is voor ons een gouden ponyhengst”

0 1494
Asterhof's Magic Gold tijdens de hengstenkeuring van het Nederlands New Forest Ponystamboek. Foto: Arlette Beukenkamp

Afgelopen weekend kon het geluk van Lars Pronk en zijn vriendin Esther van den Berg niet op. Hun Asterhof’s Magic Gold (v. Sulaatik’s Vingino) werd met de hoogste punten ooit ster verklaard en aangewezen voor het verrichtingsonderzoek. Dit deed hij tijdens de centrale hengstenkeuring van het Nederlands New Forest Ponystamboek.

Unieke pony

“Mijn vriendin en ik hebben een kleinschalige fokkerij en trainingsstal”, begint de New Forest-liefhebber te vertellen. “Elk jaar fokken we een aantal veulentjes en proberen we er een paar klaar te maken voor de keuring. Dit jaar wisten we dat we er een hele unieke pony tussen zat. Asterhof’s Magic Gold hadden we thuis natuurlijk al gespot. We wisten dat hij bijzonder was, maar dat hij zó bijzonder was hadden we niet durven dromen. Hij heeft de allerhoogste punten ooit behaald!”. De jonge hengst kreeg 85 punten voor zijn exterieur, 85 punten voor zijn aanleg voor dressuur en 90 punten voor zijn aanleg voor springen.

Eerste jaargang

“We hebben Asterhof’s Magic Gold van zijn fokker Ine Zwaans gekocht toen hij een veulentje was. Dit jaar is zijn moeder Asterhof’s Leontine helaas gestorven tijdens een bevalling. Dat hij het nu zo goed deed, is wel een eerbetoon naar haar. Daarbij is Asterhof’s Magic Gold een zoon uit de eerste jaargang van Sulaatik’s Vingino. Zijn fokker is recent geheel onverwachts overleden. Door hem wordt er nu wel een stempel van Vingino op de fokkerij gedrukt. Zo is het wel echt een eerbetoon aan beide fokkers”, stelt hij.

Telefoon roodgloeiend

Tijdens de keuring was de hengst op voorhand al door veel mensen aangekruisd. “Na het straatje op de keuring stond mijn telefoon al roodgloeiend. Ik moet toegeven dat ik wel een beetje een kronkel in mijn buik kreeg. Als hij het nu in de kooi niet deed, dan was dat wel een beetje een afgang. Maar Magic Gold ging in standje prestatie: elke sprong deed hij er weer een schepje bovenop. Hij gaf iedere keer meer en meer. Ik heb echt met open mond naar hem staan kijken. Het was zo ontzettend gaaf, want door de vorst was het extra hard werken om hem klaar te maken voor de keuring.”

Leren vrijspringen

Ondanks dat Pronk zelf werkzaam is in de paardenbranche, had hij nog niet zoveel ervaring met het vrij laten springen van paarden. “Ik zit zelf in de paardenvoeding, dus ik weet wel wat je moet doen om een paard klaar te maken voor de keuring. Maar soms was dat vrijspringen nog echt wel een dingetje. Ik heb nooit ergens stage gelopen om het te leren. Alles wat ik kon leerde ik door te kijken en te luisteren. Door keuringen te bezoeken en YouTube-filmpjes te bekijken. Dit jaar ben ik op zoek gegaan naar iemand die me kon helpen om de hengstjes voor te bereiden op het springen. Ik vond een hengstenhouder, René Boskamp, die me wilde helpen. Het voorbereiden we met heel veel plezier samen gedaan. Dat dit de uitkomst is, is wel super gaaf.”

Asterhof’s Magic Gold. Foto: Equigeniek paardenfotografie

Boegbeeld

Doordat Pronk de hengst al van jongs af aan kent, weet hij precies hoe hij in elkaar steekt. “Als veulentje was hij meteen al een blikvanger. Gedurende de opfok was hij het heertje van zijn koppel. Hij stond met zijn front erop te waken wanneer de rest lag te slapen. In zijn training heb ik ook zoveel plezier met hem beleefd. Hij is ontzettend bereidwillig, maar ook heel lief. Mijn zoontje van 2,5 jaar helpt me altijd met het omdoen van zijn peeskappen. Magic Gold is echt een New Forest-pony anno 2021. Hij heeft een karakter waar kinderen alles mee kunnen, hij kan goed springen én goed dressuren. Dat is het boegbeeld voor de New Forest.”

Voor Nederland behouden?

“Diep in mijn hart wil ik hem heel graag houden”, geeft de paardenhouder toe. “Maar we moeten ook om onze stal denken. We hebben veel internationale belangstelling voor hem gekregen tijdens de keuring. Toch proberen we ons fokkershart vast te houden. Om hem voor de Nederlandse fokkerij te behouden zetten we hem dit jaar bij Stal Albert Lueks ter dekking, waar ook onze hengst Hamlet’s Magnum XL ter dekking staat. Daarnaast zijn er mensen die aangeboden hebben om mee te investeren, zodat hij in Nederland kan blijven. Het is echt een bijzonder verhaal met hem, hij is dan ook een heel bijzonder diertje.”

Samenwerken

Waar Pronk vooral trots op is, is dat hij en zijn vriendin het samen voor elkaar hebben gekregen. “Esther stond terwijl ze 36 weken zwanger was gewoon mee te vlechten en hielp nog steeds met stallen uitmesten. Alle credits gaan naar haar, zij houdt het thuis aan de gang. Ik vind het dan ook wel jammer dat er bij de keuring vervolgens alleen mijn naam wordt genoemd. Ik ben degene die met de eer mag strijken, maar Esther is degene die het wel even doet.”

Schepje bovenop

Mocht hij de hengst voor Nederland kunnen behouden, dan ziet hij hem ook graag in de sport terug. “We hebben twee ponyruitertjes die al meerdere fokproducten van ons hebben gereden. Zij leiden de pony’s heel allround op. Ze komen uit een echte paardenfamilie uit Boerakker. Daarom heb ik stiekem de droom dat hij daar op stal komt om hem klaar te maken voor het verrichtingsonderzoek. Asterhof’s Magic Gold is gewoon heel erg mooi. Hij is ons visitekaartje voor de New Forest-pony. Dat hij zulke hoge punten zou halen had ik nooit gedacht, maar dat maakt me alleen maar trotser.”

“Dit maak je niet vaak mee”, besluit hij. “Twee jaar geleden dacht ik bij Hamlet’s Magnum dat het een hengst was die het allemaal heeft. Maar Asterhof’s Magic Gold doet daar nog een schepje bovenop. Hij heet niet alleen ‘Gold’, maar hij is voor ons ook echt goud waard.”

Tekst: Femke Verbeek

Bron: Hoefslag / Overname zonder bronvermelding en schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan.

Foto boven:  Arlette Beukenkamp

Foto in tekst: Equigeniek paardenfotografie

Reacties