Laila Hanzouli: “Toen Chérie kwam had ik ineens een luxeprobleem”

Laila Hanzouli: “Toen Chérie kwam had ik ineens een luxeprobleem”

0 3983
Laila Hanzouli en Chérie op de Hippiade. Foto: Privébezit

Toen Laila Hanzouli haar Subtop-merrie Disco Danaë liet dekken, was ze op zoek naar een paard om tijdelijk te rijden. De fokker van haar merrie had twee interessante paarden staan, waaronder Chérie. “Toen ik haar zag dacht ik alleen maar: ‘Wat is hier nu mee gebeurd?!’. Er zat helemaal geen vlees op en ze had slechte tanden. Maar toen de fokker eenmaal het touwtje losmaakte en ze ging lopen, toen wist ik dat ik haar wilde hebben.”

Staleigenaar

Het begon allemaal bij de eigenaar van de stal waar Hanzouli op dit moment nog staat. “In het verleden reed ik altijd paarden voor anderen die ik dan opleidde tot het Z, en daarna werden ze verkocht”, vertelt ze. “Zo ook met het paardje waarmee ik bij deze eigenaar op stal kwam. Toen dat paard verkocht werd zei hij: ‘Joh, ik koop een beestje, en dan mag je die lekker rijden’. Dat deed hij vaker voor mensen, dat vond hij leuk. Ik was toen net klaar met mijn studie, dus had ook niet echt budget om een paard te kopen. We kochten Disco vervolgens ook met de intentie om haar een paar jaar te rijden, op te leiden en dan te verkopen.”

Laila Hanzouli en Disco Danaë. Foto: By Melissa

Laten dekken

Toen het punt van verkopen kwam, zag Hanzouli dat toch liever niet gebeuren. Ze vertelt: “Het was toch wel een hele bijzondere merrie. Met haar ben ik naar het ZZ-Zwaar gereden. Nu wil ik toch een beetje voorsorteren voor de toekomst, maar ik heb natuurlijk ook geen geldboompje in de tuin. Disco is een goede merrie uit een goede stam, dus ik kan allicht proberen of het een leuk veulentje gaat worden. Ik heb haar dus laten dekken. Ze kon dat jaar bij haar fokker op het land staan, en ik vroeg aan hem of hij niet een paard had dat ik een jaartje kon rijden. Toen kwam Chérie, en had ik ineens een luxeprobleem.”

Kloppend plaatje

Want het ‘bolletje wol’ dat Hanzouli ophaalde, bleek over super kwaliteiten te beschikken. “Ze had al wel vijf jaar stilgestaan en daarvoor een keer een M1-proefje gelopen, maar ze had op haar vierde ook een veulen gehad die het nu heel goed doet in Polen. Ze geeft haar goede genen dus wel door. Toen ik haar voor het eerst zag was ze qua uitstraling nog niet heel veel soeps, maar verder klopte het plaatje: een groot, zwart paard met vier witte benen en goede gangen. In eerste instantie vond ik haar met haar 12 jaar wel wat oud, maar met het idee om haar een jaartje te rijden en dan te verkopen was het ook wel goed. Ik kreeg alleen wel één waarschuwing mee: pas op, want het opstappen vindt ze nog wel spannend.”

Rustig en met beleid

“We weten niet waar er ooit iets fout is gegaan, maar bij het opstappen raakt ze heel gespannen”, vertelt de amazone. “Het is een heel gevoelig en rillerig beestje, dus als er iets in de omgeving gebeurt is het al snel eng. Het gaat nu gelukkig heel goed als je het rustig en met beleid doet, maar ik kan niet even snel op stappen. Dan krijgt ze veel spanning. Zodra je zit en één pas naar voren gaat, ontspant ze wel. Daarna gaat ze echt als een trein. Ze is verder echt een super lief paard met een ontzettend goed karakter. Na 11 weken werden we al reservekampioen in het L2 op het Regiokampioenschap en gingen we naar de Hippiade. Afgelopen januari werden we in ook reservekampioen op het Kringkampioenschap in het Z1.” Inmiddels is Chérie zo goed als klaar voor het ZZ-licht. “Dan wordt het spannend om te kijken hoe ver je gaat komen samen”, stelt Hanzouli.

Afwachten

Eigenlijk is het jaar waarin de amazone Chérie zou rijden, zo goed als om. Disco staat op dit moment op het punt van bevallen. Maar ja, eigenlijk gaat het nog veel te goed. “Toen bood de fokker aan dat Disco daar nog een jaartje kon blijven staan. Nu kunnen Chérie en ik lekker nog even verder, want ze heeft echt aanleg voor het hogere werk. Het is natuurlijk altijd even afwachten hoe ver je daadwerkelijk komt met zijn tweeën. Ik hoop altijd dat ik met het volgende paard net een stapje verder kan komen dan met het vorige paard. Maar voor mij is het vooral belangrijk dat het paard goed in zijn vel zit en plezier heeft in het werk. Wat we in de ring gaan doen, dat zien we dan wel weer.”

Goed plekje

Ook haar instructrice Inge van der Schaft vond het zonde als Hanzouli Chérie nu al zou verkopen. “Zij ziet ook iedere keer nog vooruitgang, dat is super leuk. Zij zei dat ik eigenlijk gek was als ik dit paard weg zou doen, en dat ik er goed aan deed als ik haar nog even zou houden. Het is gewoon een luxeprobleem!”, lacht ze. Ondanks dat ze graag verder gaat met Chérie, komt er na dit jaar toch een punt van verkopen. “Dat vind ik natuurlijk heel jammer, en daarom ben ik ook heel blij dat ik er nu een jaartje achteraan kan plakken. Het opleiden van paarden vind ik gewoon heel leuk om te doen. Volgend jaar wordt Chérie 14, en ik heb natuurlijk ook nog Disco en hopelijk een mooi veulen staan. Als ik haar aanhoud wordt het echt te gek. Ik hoop vooral een goed plekje voor haar te vinden, bij iemand die goed met haar karakter om kan gaan en bij wie ze kan groeien.”

Tekst: Femke Verbeek

Bron: Hoefslag / Overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan.

Foto boven: Privébezit

Foto in tekst: By Melissa

Reacties