Laatste locatiekeuring levert kroonmerrie op

Laatste locatiekeuring levert kroonmerrie op

0 101
fries

De twaalfjarige Anksje P. Ster AA (v. Onne 376) v was de topper van de laatste locatiekeuring van het seizoen bij Stal Chardon. Anksje was zeven jaar geleden voor het laatst op een keuring en kreeg toen een eerste premie. In Jorwert liet Anksje zien dat ze, ondanks haar taak als fokmerrie, niets aan klasse heeft ingeboet en zij kreeg opnieuw een eerste premie.

Kroon

Juryleden Louise Hompe en Wil Thijssen: ‘Mooi in verhouding gebouwde merrie met veel rasuitstraling en een sterke bovenlijn. Ze stapt ruim en draaft met een mooie houding en een achterbeen dat voldoende onder de massa wordt geplaatst.’ Met haar sterke optreden verdiende Anksje, die dit jaar nog een eerste premie merrieveulen van Matthys 504 kreeg, het Kroonpredicaat.

Formidabel

Twee Kroonmerries mochten met een eerste premie terugkomen voor een tweede presentatie maar beiden werden niet bevorderd naar Model. Lin F.T. Kroon AA (v. Maurits 437) en Genot Kroon AA (v. Norbert 444) behoren tot de betere Kroonmerries binnen het stamboek. In beweging toonden zij zich formidabel maar ze mochten rijker in ras en bouw zijn.

Ster tweede premie

Het sterke achterbeengebruik van de zesjarige Ursula O. (v. Alke 468 ) leverde haar een Ster tweede premie op. De driejarige Freya M. (v. Jasper 366) heeft een mooie Friese opdruk en correct beenwerk. Ze draafde met veel schwung eveneens naar een Ster tweede premie. Stamboekmerrie Hedwich fan de Greidpleats (v. Wobke 403) heeft door haar mooie hoofd, lange hals en rijke behang een aansprekend rastype. De tienjarige merrie is iets neerwaarts gebouwd maar stapte en draafde voldoende om met tweede premie Ster een stapje hoger te gaan.

Fan

Bauke de Boer is twee Sterhengsten rijker: Mark R.S.H. (v. Tjalbert 460), en de uit eigen fokkerij afkomstige Alout fan Bokkum (v. Jehannes 484). Alout legde in augustus nog een IBOP rijproef af van 79 punten. Oud-inspecteur Harm Mulder is fan van Michiel 442: hij dekte zijn merrie Hilde Aukje Ster (Beart 411) al vijf keer met de Tsjerk 328-zoon. De combinatie blijkt te passen want het leverde al een Voorlopig Kroon-merrie en nu een Sterhengst, de vierjarige Auke, op.

Bron: Phryso

Foto: Shutterstock

Reacties