Laar Valk: “Uitslover doet zijn naam eer aan”

Laar Valk: “Uitslover doet zijn naam eer aan”

0 4044
Laar Valk en Frontriemenshop's Uitslover. Foto: Mandy van der Vlist.

Laar Valk en haar paard Frontriemenshop’s Uitslover werden binnen het tijdsbestek van een week niet één, maar wel twee keer kampioen in de klasse M1 van de Winterkampioenschappen. “Ik reed twee Winterkampioenschappen door elkaar, en voor allebei plaatsen we ons voor de finale. Uiteindelijk wonnen we ze zelfs alle twee!”, vertelt Valk vrolijk.

Wat een werk

Dat Valk Uitslover aan zou houden voor de sport, was in eerste instantie niet de bedoeling. “Ik ging er voor de eerste keer op zitten, toen dacht ik: ‘Jemig, wat een werk’. Maar na de eerste keer dat we gestart waren dacht ik: ‘Jeetje, die houd ik even aan. Die gaat voorlopig nergens heen’.” Onderhand heeft de amazone Uitslover 1,5 jaar onder het zadel, met succes. “Uitslover is heel fijn op wedstrijd, hij slooft zich echt uit dus hij doet zijn naam eer aan. Hij vindt het echt superleuk om weg te zijn. Zijn schouderbinnenwaarts is heel goed, in de galop krijgt hij ook achten en acht-en-een-halfs. Het is een Irish Cob, dus hij komt echt uit het Tinkerstamboek. Een draf zul je er dus echt op moeten trainen, maar met zijn galopscores haalt hij die zesjes wel op.”

Niet makkelijk, wel ijverig

“De sterkste punten aan Uitslover zijn zijn looplust en zijn ‘will to please'”, vervolgt Valk. “Dat heeft hij echt extreem. Hij heeft zadelbreedte xxxl, dus qua buiging heeft hij het echt niet makkelijk. Akash Saddlery komt hem elke 3 maanden hem opmeten, hij is in anderhalf jaar al vier boommaten gegroeid”, lacht ze. “Maar hij is zo ijverig, dat het hem lukt. Het is een heel leuk dier om mee te werken.” Niet alleen in de dressuur valt Uitslover op. Hij wordt regelmatig gevraagd voor andere optredens. “Hij speelde bijvoorbeeld afgelopen jaar de hoofdrol in een videoclip van een rapper. Ook doet hij veel modellenwerk, samen met mijn zoontje van vier. Uitslover is heel allround, ik wil ook graag TREC of WE met hem rijden, maar dat bekijken we van de zomer. Hij is dol op vrijheidsdressuur en zwemmen, ook kan hij goed springen. Dat doen we alleen niet zo vaak, want hij weegt ruim 700 kilo en ik wil hem wel heel houden. Met zo’n zwaar paard heb je natuurlijk sneller kans op blessures.”

Nek er op

Het ultieme doel van Valk en Uitslover, is toch eigenlijk wel de subtop. “Er loopt op dit moment één tinker in het ZZ-zwaar, geloof ik. Ons doel is ook echt om de subtop te behalen, en dan om zo hoog mogelijk te komen. Zijn galop is zoals ik zei heel goed. Aan zijn draf hebben we nog veel werk, maar als hij straks dat stukje verzameling beheerst denk ik dat we nog heel ver kunnen komen. Wat ik vooral heel leuk vind is een kür rijden. Het is ook wel mijn grote droom om eens op Jumping Amsterdam of iets dergelijks te rijden. Het lijkt me wel vet om in zo’n grote entourage te rijden. Ook Uitslover vindt shows nog leuker dan dressuur.  Veel mensen in het publiek, geklap… Het maakt hem niet uit. Hoe gekker hoe beter, lijkt het wel. Hij is al vrij makkelijk in nageeflijkheid, maar dan gaat hij nog even extra zijn nek er op zetten.”

Too much

Of het nu aan zijn ras ligt dat je tijdens een kür op muziek met vlaggen om Uitslover heen kunt zwaaien (echt gebeurd!), en hij er niets om geeft? “Ik denk dat het heel erg wisselt. Bij ieder ras heb je heethoofden en relaxte paarden. Op zijn manier is Uitlover heel sensibel. Soms zet hij looplust namelijk om in ‘too much’. Als je dan te veel aan hem gaat rijden, dan krijgt hij een bepaalde zenuw. Soms doet hij het dan maar vast voor je. Dat is goed bedoeld, maar op dat moment kan je het natuurlijk niet gebruiken. Wat dat betreft zou hij nog wel iets geduldiger mogen worden.”

Voor Valk is het vooral belangrijk dat ze haar paard zo fijn mogelijk krijgt op zo min mogelijk hulpen. Dit probeert zij zelf ook over te dragen in de dressuurlessen die zij geeft. Maar vooral de uitdaging blijkt belangrijk bij haar Uitslover. Voor nu blijven ze lekker doortrainen: “De wil is er zeker vanuit hem.”

Tekst: Femke Verbeek

Bron: Hoefslag / Overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan.

Foto: Mandy van der Vlist

Reacties