KWPN voegt longeren toe aan selectietraject dressuurhengsten

KWPN voegt longeren toe aan selectietraject dressuurhengsten

Le Formidable kwpn hengstenkeuring
Le Formidable kampioen van de hengstenkeuring

Eind november gaat het hengstenselectietraject van start met de eerste bezichtiging. Een van de wijzigingen in dat traject is dat voor de dressuurhengsten het longeren is toegevoegd.

In de toekomst vervalt de derde bezichtiging bij de rijpaarden en de Gelderse hengsten.

Primering KWPN-hengsten

De wijzigingen in het traject zijn op advies van de Fokkerijraad Rijpaard en Gelders paard aangebracht. In ’s Hertogenbosch vervalt bij de rijpaarden en de Geldersen de kampioenskeuring. In plaats hiervan worden de allerbeste KWPN-geregistreerde hengsten geprimeerd.

Door deze primering kunnen de meest complete hengsten extra in de schijnwerpers worden gezet, denkt het KWPN. “Hierdoor geven we aan welke richting we op willen met de fokkerij.”

Eigenaren/trainers longeren zelf

De dressuurhengsten worden tussen de eerste en tweede bezichtiging gelongeerd. Op maandag 20 januari staat het longeren gepland. Het longeren doen de eigenaren/trainers zelf.

Het longeren is geen op zich zelf staand selectiemoment. Het geeft de hengstenkeuringscommissie relevante extra informatie over de betreffende hengst.

Kampioenskeuring

In de fokkerscafé’s zetten de aanwezigen regelmatig vraagtekens bij het nut van de kampioenskeuring. De Fokkerijraad Rijpaard en Gelders paard adviseerden  het Algemeen Bestuur daarom om dit onderdeel te schrappen.

Inschrijven voor de komende selectieronde kan vanaf maandag 30 september.

Bron: KWPN

Foto: Digishots

Reacties