KWPN reageert op ‘onvolledige en onjuiste’ artikelen NRC

KWPN reageert op ‘onvolledige en onjuiste’ artikelen NRC

kwpn centrale keuring (eptm-test)

Het NRC komt zaterdag 30 mei en dinsdag 2 juni a.s. met twee uitgebreide artikelen over het KWPN. Het KWPN geeft echter aan dat de informatie van het NRC eenzijdig, onvolledig en op belangrijke onderdelen onjuist is. Daarom publiceerden zij zelf, voorafgaand aan de artikelen van het NRC, hun reactie op beide artikelen.

NRC

De afgelopen maanden deed NRC onderzoek naar het KWPN. Het NRC baseert haar artikelen volgens eigen zeggen op honderden interne documenten – waaronder e-mails, whatsappberichten, brieven en financiële rapportages – en gesprekken met twintig betrokkenen, onder wie handelaren, fokkers, hippisch advocaten, ruiters en KWPN-medewerkers.

Suggestieve berichtgeving

Het KWPN schrijft op hun website: ‘In de eerste publicatie d.d. 30 mei stelt het NRC zij dat de hengstenkeuring doordrenkt blijkt van belangenverstrengeling. In de tweede publicatie wordt ingegaan op de samenwerking van ex-directeuren Johan Knaap en Emiel Nijhoff. Een hoop oud zeer wordt opgerakeld. Feiten zijn in beide artikelen onvoldoende geverifieerd, de artikelen zijn op een laat tijdstip aan het KWPN voorgelegd, waarbij reacties maar zeer summier zijn verwerkt. Het principe van ‘hoor en wederhoor’ – heilig in de serieuze journalistiek – is nauwelijks toegepast. Dit heeft geleid tot een zeer suggestieve berichtgeving, een krant als NRC volstrekt onwaardig.

Het KWPN heeft een reactie op beide artikelen gestuurd naar de journalisten die deze publicaties hebben geschreven, en geëist dat deze reacties integraal worden gepubliceerd bij de betreffende artikelen. In antwoord hierop lieten ze ons weten deze inhoudelijk gewogen te hebben en, bij zwaarwegende argumenten, op een aantal punten in de teksten aanpassingen te hebben gedaan cq nuances te hebben gemaakt. Echter hiermee worden nog steeds volstrekt onjuiste conclusies getrokken. De reactie van het KWPN is niet integraal overgenomen. Bij het eerste artikel is een kader geplaatst met daarbij zeer summier enkele citaten uit onze reactie. Bij het tweede artikel maakt het NRC zich er van af met als kadertekst: Het KWPN wil vanwege de privacyregels niet ingaan op dit artikel. „De kwestie met de directeuren” is afgesloten. Zoals het er nu uitziet zal het NRC dus willens en wetens onjuiste informatie publiceren.’

Ter kennisgeving plaatst het KWPN hun reacties op beide artikelen, klik hier voor de reacties.

Bron: KWPN

Foto: Digishots

 

Reacties