KWPN keuringsseizoen van start in Oirschot

KWPN keuringsseizoen van start in Oirschot

kwpn
Majesty B is een halfzus van de hengst Iconic B © DigiShots

De allereerste stamboekkeuring van dit jaar zit erop. KWPN Regio Noord-Brabant beet het spits af. Tien dressuurmerries mochten 80 punten of meer ontvangen voor het exterieur en/of beweging.

De stamboekkeuring vond plaats in Manege ’t Vierspan in Oirschot en was de eerste van de vier stamboekkeuringen deze week op deze locatie. “We hebben vandaag verschillende paarden ster kunnen maken, al misten we de echte toppers nog wel maar wie weet dat deze nog komen de aankomende dagen. De twee merries die we hebben aangewezen voor het kampioenschap voor driejarige merries, zijn twee hele fijne paarden”, steekt regio-inspecteur Toine Hoefs van wal.

Madonna T en Majesty B

Twee merries zijn uitgenodigd voor het kampioenschap voor de driejarige merries, dat op zaterdag 15 augustus plaats vindt. Zij scoorden respectievelijk 80/85 en 85/80 punten. De eerstgenoemde is Madonna T (v.Diëgo x Everdale) van fokker M. Geerts uit Wuustwezel-Loenhout en Van Olst Horses. “Deze merrie staat goed in het rechtshoekmodel met een goed gevormde hals. Als je wat wilt opmerken dan zou de hoofd/halsverbinding een fractie lichter mogen zijn. De merrie heeft sterke verbindingen. In beweging laat zij een zuivere stap zien met een goede ruimte en een resoluut achterbeen. Ditzelfde zagen we ook in draf, met daarnaast een goed achterbeen en een goed gedragen draf. In galop springt zij goed op en laat zij een goede souplesse zien.”

De andere merrie die een uitnodiging in ontvangst mocht nemen is de driejarige Majesty B. Deze dochter van Totilas komt uit de Grand Prix-merrie Niniek STV (v.Jazz) van Joyce Lenaerts. Stal de Beukenvallei uit Leende staat dan ook als fokker en geregistreerde te boek. “Deze merrie kan de komende tijd nog mooier worden, ze was nu nog een fractie aan de schrale kant. De merrie zit goed in elkaar, goed bergopwaarts gebouwd, met een mooie schoft/schouderpartij en goede verbindingen. In stap toon zij een goede viertact en goede ruimte. In draf zagen we veel lossigheid en souplesse. Hier zou het achterbeen een fractie sneller mogen. De galop was mooi opwaarts en in een goede balans. Twee fijne merries om later dit seizoen terug te zien.”

Eveneens 85 punten

Ook 85 punten voor beweging waren er voor de Bordeaux-dochter My Lady L.E. (mv.San Remo) van fokker M. Schaap uit Woudrichem. S.M.E. Janssens uit Woudrichem staat te boek als mede-fokker. “Deze merrie staat goed in het rechthoeksmodel en is voldoende opwaarts gebouwd. Ze zou even iets lichter mogen zijn in de hoofd/halsverbinding en net iets sterker in de rug en lendenpartij. In beweging waardeerde deze merrie zichzelf erg op. Ze liet veel ruimte en souplesse zien in stap en draf. De galoppade is goed gedragen, met een goede balans, een goede techniek en een goede houding. Op stand miste ze net wat scherpte.” Voor exterieur noteerde zij 75 punten.

Met eveneens 75 punten voor exterieur, maar 80 voor beweging werd Malaika (v.Inspire x Florencio, fokker A. Berenpas-Jebbink uit Vorden) van Van Olst Horses uit Den Hout ster verklaard. “Ook deze merrie stond goed in het rechthoeksmodel, met een mooi front. Ze mocht even iets sterker in rug en lendenen zijn. Daarbij had zij een correct fundament. De stap was tactzuiver met voldoened ruimte, mooi opwaarts gedragen en in galop liet zij daarbij ook een goede houding zien.”

Milucienne en Miss Ina

Vervolgens scoorde er twee merries 80/75 punten. Milucienne (Franklin x Uphill) van fokker A.J. van Os uit Sprang-Capelle, was volgens Toine Hoefs een mooi paard als het voor je stond. “Een merrie met ras, een rijk model en langgelijnd. In beweging zou ze even wat meer souplesse en ruimte mogen laten zien. De andere merrie met 80/75 is Miss Ina, eveneens een dochter van Franklin uit Ina-Tina (v.Desperado) van J. Dontje uit Amsterdam. “Ook een merrie met ras die goed in het rechthoeksmodel staat en ruim voldoende opwaarts gebouwd. De draf was iets loperig en zou, net als de stap, wat meer ruimte mogen hebben. De galop was ruim voldoende tot goed waarbij zij ook een goede houding liet zien.”

Vier merries 70/80

Vier merries werden met 70/80 punten ster verklaard. Miny-Mo (Everdale x Florestan I) van fokker J. Zuylen uit Biezenmortel is daarvan de eerste. “Een merrie die goed in het rechthoeksmodel staat, met een hals die goed van lengte is maar een fractie arm bespierd. In beweging liet zij veel ruimte zien. Vooral in draf beschikte ze daarbij ook over een goede techniek.” Fokker J. Liebregts uit Vessem bracht zijn merrie Marie-Claire (Ferdinand x UB40) mee. “Ook zij staat goed in het rechthoeksmodel en is voldoende opwaarts gebouwd. In draf en galop lief zij een mooie techniek zien en een opwaarts beeld.”

Evenveel punten kreeg Miranza (Ferguson x Jazz) van fokker J.F. Gremmen uit Berghem. “Deze merrie miste even wat formaat en staat voldoende in het rechthoeksmodel. In draf liet zij een goed beeld zien, met een goede techniek en ook in galop toonde zij een goede balans.” De vierde merrie met 80 punten of hoger is de vierjarige Layla TH. Deze Glamourdale-dochter (v.Lancelot) van fokker A. Thielen uit Gilze staat voldoende in het rechtshoekmodel. “Ze miste wat formaat en had daarbij een correct fundament. In beweging liet zij zich fijn zien. Een goede stap met ruimte, souplesse en zuiverheid. In draf en galop beschikt zij over een goede techniek en een opwaartse beweging.”

Geslaagde dag

“We kunnen terugkijken op een goed verlopen eerste dag, ook de bodem was goed. In de ochtend was de belangstelling groter dan in de namiddag, maar dat had ook te maken met de regen. De mensen bleven nu binnen wachten op de volgende groep. Op naar de morgen”, besluit Toine Hoefs.

Bron: KWPN

Reacties