KWPN hervat verrichtingsonderzoek

KWPN hervat verrichtingsonderzoek

neus paard stal

Het KWPN hervat het verrichtingsonderzoek. Bij de laatste test deze week zijn alle hengsten op het KWPN-centrum in Ermelo negatief getest op het EHV-1-virus.

Eind oktober werd bij één van de aanwezige hengsten uit het najaarsverrichtingsonderzoek het EHV-1 virus vastgesteld. Tevens was er sprake van een andere hengst met koorts en weer een andere hengst die een afwijkende bewegingsvorm in stap vertoonde.

Negatieve tests

Beide ‘verdachte’ hengsten testten negatief op het EHV-1 onderzoek door de Gezondheidsdienst in Deventer. De drie hengsten zijn op 6 november opnieuw getest en de uitslag van de EHV-1 test is nu van alle drie negatief.

Voor deze drie hengsten zal in overleg met de eigenaren door de Hengstenkeuringscommissie worden bekeken in hoeverre het gezien de opgelopen trainingsachterstand zinvol is om het verrichtingsonderzoek voort te zetten.

In quarantaine

Indien nodig kunnen deze drie hengsten instromen in het voorjaarsverrichtingsonderzoek van 2019. Als de betreffende hengsten door de eigenaren nu worden opgehaald is het advies om deze paarden voor alle zekerheid thuis nog 14 dagen in quarantaine te plaatsen.

De andere hengsten blijven in principe nog tot 24 november in Ermelo en dan zijn de vier weken na het laatste koortsgeval ruim verstreken.

Kortlopende onderzoek

Volgende week vindt het examen plaats voor de hengsten van het kortlopende onderzoek; op dinsdag 13 november voor de vijfjarige springhengst en woensdag 14 november voor de vier aanwezige oudere dressuurhengsten.

Deze dagen vinden er tevens beoordelingen plaats van de driejarige respectievelijk springhengsten (dinsdag) en dressuurhengsten (woensdag). Beide beoordelingsdagen starten om 8.00 uur. Aansluitend aan deze beoordelingen vinden de eindpresentaties van de oudere hengsten plaats.

De jonge hengsten zijn de afgelopen weken rustig doorgetraind, en kunnen deelnemen aan de eindpresentatie op 24 november.

KWPN-centrum open

De afgelopen 14 dagen zijn er geen paarden met verschijnselen of koorts geweest. Het KWPN-centrum – en daarmee ook de beoordelingsdagen en de eindpresentatie – is daarom weer geopend voor de eigenaren en belangstellenden. Zij hebben toegang tot het KWPN-kantoor en de tribune van de Willem-Alexanderhal.

Om de grootst mogelijke zorgvuldigheid in acht te nemen, blijven de stallen tot de eindpresentatie gesloten voor derden. Derhalve is het ook de eigenaren van de hengsten niet toegestaan om het stallencomplex te betreden, of fysiek contact te maken met de eigen hengst in de Willem-Alexanderhal.

Strak hygiëneprotocol

Het stalpersoneel heeft geen toegang tot het KWPN-kantoor, medewerkers van het kantoor hebben geen toegang tot het stallencomplex. Alle stalmedewerkers en de ruiters blijven tot nader order werken volgens een strak hygiëneprotocol, waarbij onder meer gebruik wordt gemaakt van desinfecterende matten en kleding wordt gewisseld. De mestafvoer van het KWPN vindt plaats op het eigen terrein.

Eerste bezichtiging

De eerste bezichtiging voor de nieuwe jaargang hengsten – die op dinsdag 27 november van start gaat – vindt plaats op een geheel schoon gemaakt KWPN-centrum. Na afloop van de eindpresentatie van het najaarsverrichtingsonderzoek op 24 november en het ophalen van de hengsten wordt het gehele stallencomplex volgens strak protocol gereinigd en gedesinfecteerd.

De bodembedekking wordt tot en met de grote schoonmaak van het KWPN stallencomplex gescheiden van de KNHS opgeslagen en afgevoerd en verwijderd.

Bron: KWPN

Foto: archief

Reacties