KWPN Hengstenkeuring I Voorzitter Cor Loeffen tevreden over de springhengsten

KWPN Hengstenkeuring I Voorzitter Cor Loeffen tevreden over de springhengsten

Cor Loeffen
Keuringscommissie Springen: Wout Jan van der Schans, Cor Loeffen, Henk van den Broek, Henk Dirksen KWPN Hengstenkeuring 2020 © DigiShots

Voorzitter van de hengstenkeuringscommissie springen Cor Loeffen temperde het belang van de tweede bezichtiging. “Dit is slechts een klein onderdeel van de selectieprocedure. Veel belangrijker is het verrichtingsonderzoek”.

Daarvoor wees de commissie in totaal 39 driejarige springhengsten aan.

Moederlijn met presterende paarden

Op de eerste dag waren dat relatief veel hengsten met een ‘buitenlandse’ vader. Nog opvallender was dat heel veel jonge hengsten een moederlijn hebben die op grond van de presterende paarden die daaruit zijn voortgekomen de eindstreep van deze etappe behaalden.

Een belangrijk verschil met voorgaande jaren is dat de kooi nu geheel doorzichtig is. De korte zijden waren t/m vorig jaar afgedekt met zeil. “We moeten vaststellen dat deze open zijkanten op geen enkele wijze een nadelige invloed hebben gehad op de prestaties”, aldus Loeffen. Het afschaffen van de derde bezichtiging is in zijn ogen ook geen probleem: “Door de toename in kwaliteit in het aangeboden materiaal is die derde bezichtiging overbodig geworden”.

Nederlands volkslied

Hengsten met een buitenlands levensnummer komen in de tweede bezichtiging niet voor primering in aanmerking. Dat vindt de voorzitter volstrekt logisch: “Laten we de parallel trekken naar Max Verstappen. Die heeft een Belgische moeder, maar wel een Nederlands paspoort, dus klinkt bij een overwinning het Nederlands volkslied en niet de Brabançonne. Vervelend voor de Belgen, maar mooi voor ons”.

Na afloop van de tweede dag was Loeffen opnieuw een tevreden mens. “Ik ben blij dat we van onze H- en I-jaargang een paar jonge hengsten hebben kunnen meenemen”.

Uitvoerend orgaan

Opvallend was dat hij benadrukte dat de hengstenkeuringscommissie een uitvoerend orgaan is en dat het beleid wordt bepaald door de fokkerijraad. Het heeft er alle schijn van, zo werd tijdens de persconferentie duidelijk, dat deze raad binnenkort een advies van de hengstenkeuringscommissie gaat ontvangen.

Loeffen wees er met nadruk op dat het onlangs afgesloten verrichtingsonderzoek van 35 dagen veel beter is bevallen dan het 50 dagen durende verrichtingsonderzoek, dat in het voorjaar werd gehouden. Op de vraag of deze positieve ervaring kan inhouden dat binnenkort het voorjaarsonderzoek komt te vervallen bleef Loeffen vaag. “Als we het zouden willen afschaffen is dat het ontketenen van een revolutie. Maar ik geloof in evolutie. De fokkerijraad krijgt van ons geen dwingende of dringende adviezen, maar vrijblijvende”.

Vracht aan kosten

De waarde van een voor het verrichtingsonderzoek aangewezen hengst is betrekkelijk. Twee bezoekers daarover met elkaar in gesprek. “Als je een lelijke hengst hebt hoef je niet te komen. Als je een beste hengst hebt en hij wordt aangewezen heb je pech, want het vervolgtraject kost je kapitalen en wanneer hij wordt goedgekeurd dekt hij op een enkele uitzondering na weinig. Wel heb je nog een vracht aan kosten om hem in de sport uit te brengen”, zei de één. De ander knikte instemmend: “Daarom doe ik net als jij niet aan dit spelletje mee”. Uiteraard zijn er ook mensen die hier heel anders over denken.

Veulenveilingen

In het royaal opgezette strodorp ontbreekt de stand van de veulenveiling Borculo. Tweespalt binnen de werkorganisatie lijkt daaraan ten grondslag te liggen. Bestuurslid Ton Lautenschutz zegt dat de veiling gewoon zal plaatsvinden, maar nu onder verantwoordelijkheid van makelaardij Van Santvoort en Annelou de Man.

Sanne Angenent en Marjolein Ras, die tot voor kort de verantwoordelijkheid voor het welslagen van de Borculose veiling hadden, gaan op eigen houtje verder en organiseren tijdens het CSI Geesteren een veiling.

“Wij zullen ons als bestuur bezighouden met het controleren op hoofdlijnen en de kwaliteit van onze veiling waarborgen”, vertelde Lautenschutz, die met nog vier anderen het bestuur van Borculo vormt. “We waren ooit met een dozijn, maar we denken dat we met ons vijven in staat zijn een nieuwe lijn uit te zetten. Wel een lijn waarin we de waarden waar we altijd voor hebben gestaan hoog houden”.

Tekst: Jacob Melissen

Foto: Digishots

Reacties