KWPN te gast in Koninklijke Stallen *video*

KWPN te gast in Koninklijke Stallen *video*

0 1286
prinsjesdag gouden koets

Ter gelegenheid van Prinsjesdag mocht KWPN.tv binnenkijken bij de Koninklijke Stallen in Den Haag. Dinsdag is het namelijk de beurt aan de Gelderse paarden om het koninklijke paar met de Glazen Koets naar het Binnenhof te rijden.

In deze aflevering van de serie ‘Het KWPN Ontmoet’ praat presentatrice Charlotte Dekker met stalmeester G.E. Wassenaar, hoofd van de Koninklijke Stallen. Hij vertelt onder meer dat de rijtuigen van zijn stallen gedurende het jaar vaker worden ingezet dan alleen op de ‘derde dinsdag in september’. Ze halen onder meer de nieuwe ambassadeurs op bij hun ambtswoning in Den Haag, wanneer zij hun geloofsbrieven aanbieden bij de koning op Paleis Noordeinde.

Verder opgeleid

De stalmeester vertelt verder dat 33 paarden de Koninklijke Stallen bezetten. Er staan doorgaans negen rijpaarden (KWPN’ers), twaalf friezen en twaalf Gelderse paarden. Ze komen meestal op stal wanneer ze 5 a 6 jaar oud zijn, zodat ze tijdens hun proefperiode meteen volledig kunnen worden getest. Daarna worden ze in Den Haag verder opgeleid.

Om het jaar wordt de Gouden Koets tijdens Prinsjesdag door Friezen of door Gelderse paarden getrokken. Dit jaar wordt overigens net als vorig jaar de Glazen Koets uit 1826 ingezet. De Gouden Koets wordt gerestaureerd.

Bron: kwpn.tv

Foto: Shutterstock

Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 31)

Vergelijkbare artikelen

Reacties