KWPN doet geen concessies voor Gelderse hengst James R

KWPN doet geen concessies voor Gelderse hengst James R

James R
James R (Recruut x Elegant). Sportnaam: White Head

De zevenjarige Gelderse hengst James R (Recruut x Elegant) is het afgelopen hengstenselectietraject aangeboden en vervolgens aangewezen voor het verrichtingsonderzoek. Eigenaar Ido Jacobs trok in eerst instantie zijn hengst terug voor het verrichtingsonderzoek omdat hij zich niet eerlijk behandeld voelde. Volgens hem was hij niet op de hoogte gebracht dat zijn hengst in het tuig beleerd moest worden. Daarnaast is de hengst 1.30m springen geklasseerd en heeft meerdere crossen op B-niveau afgelegd.

Vervolgens die een andere fokker, die het de hengst graag in het verrichtingsonderzoek zag, een verzoek in bij de hengstenkeuringscommissie Gelders paard voor een vrijstelling van de presentatie in tuig voor James R.

Hengstenkeuringscommissie

De hengstenkeuringscommissie Gelders paard heeft dit verzoek behandeld en vervolgens een advies uitgebracht aan het Algemeen Bestuur om de aanvraag te honoreren. Standpunt was het feit dat het beleid is om te proberen meer springkwaliteit in de Gelderse fokkerij te verankeren.

Geen vrijstelling

Het Algemeen Bestuur heeft het advies uitgebreid besproken, maar is van mening dat het niet wenselijk is om voor één hengst af te wijken van de procedure die voor alle hengsten geldt. Dit is in lijn met de afhandeling van eerdere verzoeken uit het verleden.

Het Algemeen Bestuur baseert haar beslissing op het feit dat het fokdoel leidend is; de veelzijdigheid van het Gelders paard staat daarin expliciet beschreven. Zij vinden dat, indien er concessies worden gedaan op de veelzijdigheid van het Gelders paard, het onderscheidend vermogen met de fokrichtingen dressuur- en springpaard verkleind wordt. Volgens hen is veelzijdigheid juist één van de belangrijke kenmerken van het Gelders paard.

Jacobs vertelt aan Hoefslag nog geen toelichting van het besluit te hebben vernomen.

 

Bron: Hoefslag / KWPN

Foto: Privéfoto Ido Jacobs

Reacties