KWPN: ‘Alle hengsten koortsvrij’

KWPN: ‘Alle hengsten koortsvrij’

kwpn centrum ermelo
foto ter illustratie: Paarden in de stallen van het KWPN-centrum te Ermelo.

Op het KWPN-centrum in Ermelo zijn geen nieuwe koortsgevallen bijgekomen, nadat bij een hengst uit het najaarsverrichtingsonderzoek vlak voor het weekend het EHV-1 virus werd vastgesteld.

Het EHV-1 virus is een variant van rhinopneumonie die zich kan uiten in de vorm van verkoudheidsverschijnselen, (bij merries) abortus en/of neurologische verschijnselen.

Naast de positief geteste hengst was er sprake van een hengst met koorts en een hengst die een afwijkende bewegingsvorm in stap vertoonde. Deze paarden testten beide negatief op het onderzoek door de Gezondheidsdienst in Deventer.

Geen ziekteverschijnselen

De drie hengsten zijn direct geïsoleerd, zijn koortsvrij en vertonen geen ziekteverschijnselen. De hengst die eerder de afwijkende bewegingsvorm liet zien is sterk verbeterd, ook deze hengst wordt inmiddels licht gelongeerd.

De paarden staan onder behandeling bij dierenarts Astrid Bos van Dierenkliniek Emmeloord. Tevens vindt er regelmatig overleg plaats met prof. dr. Marianne Sloet, specialiste Inwendige Ziekten van het Paard bij de Faculteit Utrecht.

Verdere besmetting voorkomen

Alle voorzorgsmaatregelen worden genomen om de hengsten optimaal te verzorgen en verdere besmetting te voorkomen. Er wordt gewerkt via een strak protocol, waarbij de stallen gesloten zijn voor onbevoegden.

Uitsluitend seniorinspecteur Wim Versteeg, het stalpersoneel, de dierenarts en de verrichtingsruiters hebben toegang tot de stallen. Er zijn desinfecterende matten geplaatst en voor vertrek kleden medewerkers zich om. Het stalpersoneel heeft geen toegang tot het KWPN-kantoor, medewerkers van het kantoor hebben geen toegang tot het stallencomplex.

Ook zijn het KNHS-terrein en het KWPN-terrein strikt gescheiden, waarbij medewerkers op het eigen terrein blijven. De mestafvoer van het KWPN vindt plaats op eigen terrein.

Eindpresentatie uitgesteld

Aan de hand van de bevindingen zal begin volgende week worden besloten hoe het verrichtingsonderzoek wordt voortgezet en welke maatregelen (nog langer) nodig zijn. De eindpresentatie van de oudere spring- en dressuurhengsten die voor morgen en woensdag a.s. stond gepland, wordt tot nader order uitgesteld.

Ook het KWPN-kantoor is deze week gesloten voor bezoekers. Het stamboek is uitsluitend telefonisch en per mail bereikbaar.

Bron: KWPN

Foto: archief Remco Veurink

Reacties