Kwade droes in Turkije blokkeert import & terugkeer naar Nederland

Kwade droes in Turkije blokkeert import & terugkeer naar Nederland

0 1845
transport, paardentransport

In oktober vorig jaar is in Turkije kwade droes geconstateerd bij een paard. Als gevolg hiervan is het nu niet mogelijk paarden vanuit Turkije de EU binnen te brengen. 

De NVWA meldt: ‘Turkije heeft op 15 december 2017 een geval van kwade droes (Burgholderia mallei) gemeld, dat op 13 oktober 2017 bij een paard op het eiland Büyükada in de provincie Istanboel in Turkije is bevestigd. In afwachting van de voltooiing van het onderzoek naar de oorsprong en mogelijke verspreiding van de ziekte moet het binnenbrengen in de Unie van paardachtigen en levende producten daarvan uit Turkije worden opgeschort.’

Dit betekent dat ook paarden die recentelijk uit Nederland zijn geëxporteerd voor bijvoorbeeld een wedstrijdcyclus momenteel niet naar de EU kunnen terugkeren.

Kwade droes (niet te verwarren met de ‘gewone’ droes die ook in Nederland regelmatig voorkomt) is een besmettelijke dierziekte die wordt veroorzaakt door een bacterie. De ziekte is niet alleen besmettelijk voor paarden, maar ook voor andere diersoorten en mensen. Een paard dat drager van de bacterie is moet worden geeuthanaseerd.

Reacties