Kritiek op oefencross Schaijk: “Hoezo corona, hoezo dodelijk paardenvirus?”

Kritiek op oefencross Schaijk: “Hoezo corona, hoezo dodelijk paardenvirus?”

Eventing
Foto: Remco Veurink

Het Brabant’s Dagblad publiceerde zondag een kritisch artikel op de oefencross in Schaijk, waaraan ongeveer 300 mensen meededen. De organisatie en de gemeente geven aan dat de organisatie zich aan de coronamaatregelen heeft gehouden.

Binnen de regels

De organisatie van de oefencross geeft aan dat het een training is, waardoor het is toegestaan. Daarbij staat het evenement los van de KNHS omdat het gaan wedstrijd is. De eigenaren van het Dutch Equestrian Estate hebben een doorlopende vergunning bij de gemeente. Daarom hoefden ze voor deze training geen nieuwe aan te vragen. De gemeende Landerd gaf aan dat ze geen bezwaar zag in de doorgang van de training, omdat er in de buitenlucht getraind mag worden door zowel kinderen als volwassenen.

Veel trailers en trucks

De krant plaatst hier een kritische noot bij. Want volgens de overheid mag trainen wel, maar zijn wedstrijden niet toegestaan om het aantal reisbewegingen te beperken. Echter stonden er volgens de krant een grote hoeveelheid paardentrailers en paardentrucks op het terrein. De organisatie geeft aan de deelnemers zo veel mogelijk te spreiden. Normaal gesproken passeren alle deelnemers op één dag de revue. Nu is de training verspreid over drie dagen, zodat er meer tijd tussen de ruiters in zit.

Geen risico’s volgens organisatie

De organisatie vindt niet dat ze hierdoor teveel gezondheidsrisico’s voor mens en dier namen. “Wat betreft het rhinovirus; in Nederland is maar één geval, en dat is in Ede, op een stal die al geïsoleerd is. Mensen moeten zelf bepalen wat ze met hun paarden doen, er zijn ook ruiters die hebben afgebeld. Daar heb ik alle begrip voor, als ik dragende merries gehad zou hebben had ik dat misschien ook wel gedaan. Maar de sport moet ook doorgaan, er zijn hier dit weekend topsportruiters en misschien zelfs wel Olympische kandidaten die blij zijn dat ze weer iets kunnen doen.”

Lees het volledige artikel via het Brabant’s Dagblad.

Bron: Brabant’s Dagblad

Foto: Remco Veurink

Reacties