Kristy Snepvangers: “Kampioen worden had ik nooit verwacht”

Kristy Snepvangers: “Kampioen worden had ik nooit verwacht”

0 1178
Kristy Snepvangers

De 16-jarige eventingamazone Kristy Snepvangers pakte haar eerste gouden medaille op het NK Eventing voor Junioren. Na de dressuur moest ze genoegen nemen met een tweede plaats, maar de cross en het afsluiteinde springparcours brachten haar onbedreigd naar het goud.

Topvorm

De amazone vertelt enthousiast “Ik had niet verwacht om te winnen maar Ted (Gaelic Lad, red.) en ik waren wel in topvorm. Van te voren had ik het niet durven dromen. Bij het eerste onderdeel, de dressuur, reden we een nette proef maar hij was niet bijzonder. Het was een nette steady teddy proef. In de dressuur doet hij altijd zijn eigen ding. Na de dressuur stonden we op de tweede plek.”

Vleugels

De volgende dag stond de cross op het programma, een lange 2* proef. “De cross vond ik wel spannend. Op het einde zat er nog een technisch lijntje in. Ik was benieuwd of Ted het vol zou houden. We reden de cross in acht minuten en tien seconden, dat is voor een cross heel lang. Met crossen is Ted heel bijzonder, hij heeft altijd de oortjes erop. We zijn heel goed op elkaar ingespeeld. Alles wat ik van te voren in mijn hoofd had lukte, elke afstand pakte hij fantastisch aan. Ik had het gevoel dat ik vleugels had in de cross. Het waren pittige hindernissen en technische lijntjes maar we hebben er enorm van genoten” vertelt Snepvangers.

Foto: Kristy Snepvangers

Zenuwen

Snepvangers is twee jaar een combinatie met de elfjarige ruin. “Als we naar de startbox gaan voor de cross dan merk je dat de ademhaling veranderd. Ted weet precies wat er moet gebeuren en dan heb ik wel wat zenuwen. De twee minuten bij de startbox duren heel erg lang. Als ik weg rij zijn alle zenuwen weg. Het is alleen kracht en power wat je voelt en dat maakt het zo cool. Ted is heel bijzonder, hij bleef er aan trekken vanaf het begin tot de laatste dag. Het was een heerlijk weekend” vertelt ze lachend.

Onder druk presteren

“De nacht voor het springparcours vond ik wel zwaar. Het was super spannend en ik moest foutloos rijden. Het onder druk presteren vond ik het moeilijkst. We sprongen foutloos en dat komt denk ik omdat ik van te voren wel heel zenuwachtig was, maar tijdens het rijden alleen bezig was met mijn plan. Ted was zo gefocust op mij dat ik totaal niet bezig was met andere dingen. Het was ons eerste kampioenschap bij de Junioren en het is wel heel vet we meteen goud wonnen” besluit ze gedreven.

Winnaars twijfelen niet

Snepvangers hoopt over zes weken haar laatste internationale eventing wedstrijd te rijden voor dit jaar. “Daarnaast heb ik nog wat wedstrijden staan met de jonge paarden. In de winter ga ik de jonge paarden door trainen voor een hoger niveau. Ted heeft nu twee weken herstel en dan bouwen we rustig op voor Kronenberg. In de winter ga ik met hem wat meer springwedstrijden rijden.  De opa van de amazone is de trotse fokker van haar paarden. “Opa en ik hebben een hele bijzondere band. Hij is mijn allergrootste vriend. Voor de cross zegt hij altijd ‘Kristy, winnaars twijfelen niet en twijfelaars winnen niet’. Ik denk dat dat geluk brengt. Samen met Horka ben ik bezig met nieuwe merchandise, dat vind ik ook heel erg leuk” vertelt ze. (MK)

Bron: Hoefslag / Overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan

Foto: Kristy Snepvangers

Reacties