Krista Lensing: “Alles valt steeds meer op zijn plek”

Krista Lensing: “Alles valt steeds meer op zijn plek”

Krista Lensing met Kanu KS © Wilma Boersma
Krista Lensing met Kanu KS © Wilma Boersma

Krista Lensing is de laatste jaren erg ziek geweest. Ondanks dat het rijden en trainen niet meer zo makkelijk gaat als eerst, is de amazone vastbesloten om binnenkort weer te gaan starten. Dit doet ze met de 5-jarige vos Kanu KS, die in eigendom is van Wilma Boersma.

“Kanu KS is op driejarige leeftijd beleerd door Koos Naber en Ina Beuving, begint ze te vertellen. “Nadat hij een paar weken onder het zadel was ging het zo goed en was hij zo braaf, dat ik hem op kon halen. Sindsdien is hij hier gebleven en ben ik hem verder aan het opleiden”.

Talentvol paard

Ondertussen heeft de amazone Kanu al opgeleid tot het L2. “We hebben een paar keer meegedaan met de PAVO cup-finales en we hebben vorig jaar meegereden op het Wereldkampioenschap voor vierjarigen. Hij kent dus al heel veel. Het is een heel makkelijk en talentvol paard. Voordat ik ziek werd vlogen we de wedstrijden door, hij scoorde altijd tussen de 68% en de 72%”.

Het opleiden van de vos werd een paar keer stilgelegd, vanwege de gezondheid van Lensing. “We zijn er wel een paar maanden uit geweest, dus het is af en toe wel even zoeken en afstemmen als we aan het trainen zijn. Helaas heb ik zelf ook geen goede conditie meer, want ik moest van heel ver komen. Gelukkig gaat het steeds beter en vormen we steeds meer een hecht team”.

Klaarstomen

Ze vervolgt: “We zijn hem nu aan het klaarstomen voor het M. De oefeningen voor het M2 zitten er in in ieder geval al goed op. Mijn doel voor nu is om goed op mijn paard door te kunnen zitten. We zijn voornamelijk bezig om mijn balans terug te vinden en dat Kanu wat meer gedragen blijft lopen. Daarna kunnen we werken aan de lossigheid en het verfijnen van de oefeningen.”

Alles op zijn plek

Het is nu drie maanden geleden dat Lensing haar laatste chemokuur had. “Het was een hele heftige tijd, maar ik moet zeggen dat ik nu best wel weer wat energie heb. Ik moet weer spieren opbouwen, dat gaat gewoon niet zo hard als het normaal zou gaan. Toch merk ik dat het rijden de laatste tijd erg goed gaat. De contra, het schouderbinnenwaarts en het schakelen gaan echt super. Hij komt heel mooi terug op mijn zit. Alles valt nu steeds meer op zijn plek”, stelt ze vast.

“Toevallig zei ik gister nog dat ik binnenkort weer een wedstrijd wil gaan rijden. Gewoon om te kijken hoe we er nu voor staan. Maar dan wil ik wel eerst even thuis oefenen op het doorzitten van een hele proef. Dat is best stom, normaal gesproken zit je niet over dit soort dingen in. Het kost mij gewoon nog iets meer moeite dan anderen”.

Focus

De amazone is heel trots op haar jonge paard. “Onze focus ligt nu vooral op volgend jaar. Dan is hij zes en dan wil ik hem, naast de jonge-paarden-competities, uitbrengen in het Z. Dat is waar we voornamelijk naartoe werken. Hij krijgt nu nog genoeg tijd om zich te ontwikkelen, maar uiteindelijk zal hij vast wel een keer verkocht worden”.

Bofkont

Ze sluit af: “Mijn eigen paard heeft net een veulentje gehad,  dus die kan ik over een paar weken weer oppakken. Momenteel loopt ze Z2, maar ik wil haar uiteindelijk ook in het ZZ-licht of hoger krijgen. Daarnaast rijd ik nog een paar driejarigen, dus opvolgers genoeg. Qua talent ontbreekt het zeker niet hier op stal, er staan hele fijne paarden om mee te werken. Daarnaast zijn de eigenaren super aardig en werken en denken ze goed mee. Wat dat betreft ben ik echt een bofkont”.

Tekst: Isa Wessels

Bron: Hoefslag (overname zonder bronvermelding en toestemming via webredactie@mediaprimair.nl niet toegestaan)

Foto: Wilma Boersma

Reacties